Počelo snimanje filma o “srpskoj Mata Hari”

Počelo snimanje filma o “srpskoj Mata Hari”

O Veri Pešić se tako malo zna, nema je u udžebnicima, između ostalog i zato što je bila špijunka koja je radila za više strana, kaže Jovana Stojiljković koja tumači naslovnu ulogu.

Snimanje filma “Vera”, cjelovečernjeg igranog prvenca reditelja i scenariste Nedeljka Kovačića, počelo je prije dvije nedjelje, a u ovom špijunskom trileru, čija je radnja smještena u vrijeme uoči i tokom Drugog svjetskog rata, naslovnu ulogu tumači Jovana Stojiljković, saopštili su iz Filmškog centra Srbije.

“Vera” je nadahnuta istinitom pričom o Veri Pešić, špijunki iz vremena Drugog svjetskog rata, poznatom i kao “srpska Mata Hari”, a scenario za film su, po zamisli producentkinje Danke Milošević, napisali Nedjeljko Kovačić i Kristina Đuković.

– U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, njemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi. Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla, koja formira njene odnose s muškarcima u privatnom životu i špijunskoj karijeri – otkriva Nedeljko Kovačić.

Jovana Stoiljković navodi da je u vezi sa Verom Pešić najfascinantnije to što o njoj ima dosta kontradiktornih podataka, prenosi Blic.

– Različiti ljudi su je doživljavali na potpuno različite načine. Ko je zapravo bila Vera Pešić? O njoj se veoma malo zna, tako da je moj oslonac za građenje uloge prije svega bio scenario i način na koji je ona u njemu prikazana. Tako zajedničkim snagama stvaramo jedan filmski lik koji jeste zasnovan na istorijskoj ličnosti, ali koji istovremeno donosi i jedno savremeno čitanje njene priče, uz brojne scenarističke slobode i ukrase koji našu Veru čine ljudskom i višedimenzionalnom – ističe poznata glumica.

FOTO: NEBOJŠA BABIĆ / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
FOTO: NEBOJŠA BABIĆ / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Ona dodaje da joj je izuzetno drago što u srpskom filmu ima sve više velikih i glavnih ženskih uloga.

– To je pohvalno za autore, a istovremeno veoma podsticajno za glumice. Na snimanje “Vere” sam ušla svega nekoliko dana poslije poslednje klape novog filma Maje Miloš, a ova dva projekta jačaju vjeru da se situacija u srpskom filmu menja i da ženski likovi konačno dolaze u prvi plan. Ono što mi je posebno zanimljivo kod “Vere”, a s obzirom da se radnja filma dešava pre i tokom Drugog svjetskog rata, jeste to što ona nije prikazana jednodimenzionalno, već dobija prostor koji je do sada po pravilu bio rezervisan za muške likove. Žene jesu bile skrajnute u tom istorijskom trenutku, gurnute u mušku senku, ali su i te kako postojale i ostavile trag. Na neki način, naš film će biti testement Vere Pešić – o njoj se tako malo zna, nema je u udžebnicima, između ostalog i zato što je bila špijunka koja je radila za više strana, ali upravo to njenu priču čini toliko uzbudljivom. Vjera je živela i borila se u jednom muškom svetu, a to što je zaista postojala čitavoj ovoj filmskoj priči daje jednu dodatnu dimenziju, čini je emotivnijom, dirljivijom – ističe Stojiljković.

Pored Jovane Stojiljković u filmu glume Petar Zekavica, Viktor Savić, Miona Marković, Milica Tomašević, Anita Mančić, Nikola Kojo, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Džek Dimič, Nebojša Dugalić, Bojan Žirović, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Slobodan Beštić, Lenka Petrović…

Film “Vera” nastaje pod okriljem producentske kuće GFC i producentkinje Danke Milošević. Direktor fotografije je Dušan Ivanović SAS, kostimografkinja je Nevena Milovanović, scenografkinja je Nevena Mijušković, dok će muziku za film komponovati Robert Pešut Manjifiko.

Planirano je da snimanje traje do 5. jula na lokacijama u Beogradu i Topoli, baš kao i na Avali i Kosmaju, a premijera filma “Vera” se očekuje u oktobru ove godine.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This