Počela manifestacija posvećena Lenki Dunđerski

Počela manifestacija posvećena Lenki Dunđerski

U Srbobranu je počela 17. manifestacija posvećena Lenki Dunđerski, najznačajnijoj stanovnici Srbobrana i vječitoj inspiraciji pjesnika kada je riječ o ljubavnoj poeziji.

Dom kulture u Srbobranu pripremio je bogat program koji će trajati do kraja sedmice.

Sinoć je otvorena izložba slika sa likovne kolonije „U Lenkinom prstenu“ koja je sedmi put održana u Srbobranu.

Predsjednik Udruženja „Atelje 05“ Dragan Simić istakao je da se na koloniju, čija je tema bila veoma inspirativna, odazvao veliki broj slikara, uglavnom iz Srbobrana, Vrbasa, Novog Sada, Bačke Palanke i šire okoline.

„Ovde je oko trideset slikara, od amatera do akademskih umetnika koji su pokušali da beg od stvarnosti potraže u umetnosti. Ranije su to činili zato što je stvarnost dosadna, a sada to čine zato je opasna“, istakao je Simić.

Direktor Doma kulture u Srbobranu Dejan Korceba rekao je da se ove godine manifestacija proširila na cijelo mjesto i održava se na nekoliko lokacija.

„Ove godine se uključila i narodna biblioteka u Srbobranu sa večerima čitanja ljubavne poezije uz svetlost sveća `LJubav u stihu`“, naveo je Korceba.

Prema njegovim riječima, planirana je i vožnja fijakerom kroz Srbobran i još mnogo iznenađenja zahvaljujući brojnim Srbobrancima koji su se priključili manifestaciji, prije svega ugostiteljski objekti sa pripremljenim programom za mlade u kasnijim časovima, nakon zvaničnih programa.

Korceba je zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji programa, a posebno Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i opštini Srbobran, prenosi RTV.

Manifestacija će biti nastavljena sutra kabareom „LJubavni vremeplov“ u „Pozorištancu“. U četvrtak, 17. novembra, biće održan drugi naučni skup o temi „Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine“, koji je plod saradnje opštine Srbobran i Matice srpske na kojem se očekuje učešće brojnih renomiranih naučnika iz oblasti istorije i književnosti.

U petak, 18. novembra, u „Pozorištancu“ biće organizovano muzičko-poetsko veče pod nazivom „Lenkino sazvežđe“, gdje će se okupiti prethodni dobitnici nagrade „Lenkin prsten“.

Centralni događaj je u subotu, 19. novembra, kada će 17. put biti dodijeljena književna nagrada za najljepšu ljubavnu pjesmu u prethodnih godinu dana.

U nedjelju, 20. novembra, u „Pozorištancu“ će biti organizovana dodjela književne nagrade „Lenkino pero“ za najljepše ljubavne pjesme mladih talenata, odnosno, učenike završnih razreda osnovne i srednje škole.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This