Petar Kočić – Pisao sam samo onako kako sam i mislio… bez obzira na cijenu

Petar Kočić – Pisao sam samo onako kako sam i mislio… bez obzira na cijenu

„Otadžbina je njiva na kojoj se neprestano sije i žanje.Mi žanjemo ono što su sijali naši preci, a sijemo da imaju šta žeti naši potomci.”

Petar Kočić – Pisao sam samo onako kako sam i mislio… bez obzira na cijenu

Petar Kočić, jedan od najznačajnijih ličnosti srpske književnosti rođen je na današnji dan 29. juna 1877. godine u Stričićimana.
Studirao je u Beču, živio u Skoplju i Sarajevu, a pred kraj života u Beogradu.

Bio je izrazito politički angažovan, izražavajući protivljenje austro-ugarskoj okupaciji, a potom i aneksiji Bosne i Hercegovine. Zbog svojih radikalnih stavova dva puta je bio hapšen. Godine 1910. izabran je u Bosanski sabor.U svojim proznim i dramskim djelima realistički i satirično prikazuje tadašnje društveno stanje, opisujući negativne društvene posljedice austro-ugarske vlasti, vjerno prenoseći život i sudbinu svojih likova, kao i živopisni narodni govor.

Njegovo najznačajnije djelo je drama „Jazavac pred sudom” koja se dugo zadržala na pozornicama uz veliki uspjeh kod publike. Izdvajaju se još političke satire „Sudanija” te pripovijesti „S planine i ispod planine” i „Jauci sa Zmijanja”.

U čast ovog velikog književnika organizuje se
tradicionalna manifestacija „Kočićev zbor“ koja se održava od 1965. godine u posljednjoj nedjelji mjeseca avgusta. Posvećena je narodnom tribunu i književniku Petru Koćiću. Dešavanja kao što su likovne izložbe, pozorišne predstave, književne večeri i tribine, folklorne igre, narodno sviranje i stvaralaštvo, narodni višeboj i drugi sadržaji, svake godine privuku veliki broj posjetilaca i ljubitelja Kočićevog djela.

Istok

CATEGORIES
Share This

COMMENTS