Ovogodišnji festival poezije za djecu i mlade posvećen Dari Sekulić

Ovogodišnji festival poezije za djecu i mlade posvećen Dari Sekulić

U Istočnom Novom Sarajevu danas je otvoren 20. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade, koji je ove godine posvećen književnom djelu Dare Sekulić

Festival su svečano i simbolično otvorili predstavnici opština Istočno Novo Sarajevo i Vlasotince, Produkcije “Forum teatar” Istočno Sarajevo i pjesnik Tode Nikoletić.

Potpisan je i Memorandum o saradnji u oblasti kulture, koji uključuje i osnivanje novog festivala “Poetski dani Dare Sekulić”.

Ta manifestacija trebalo bi da bude održana od 12. do 15. aprila naredne godine u Istočnom Sarajevu i Vlasotincu u organizaciji “Forum teatra”, Matične biblioteke Istočno Sarajevo, Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Kulturnog centra Vlasotince.

Danas je dogovoreno i objavljivanje konkursa poezije za djecu i mlade pod nazivom “Darovi poezije”, koji je tematski posvećen Dari Sekulić i koji će biti otvoren do 16. septembra 2022. godine.

Profesor srpskog jezika iz opštine Vlasotince Stanislav Stanković zahvalio je domaćinima za dobrodošlicu i ideju o osnivanju manifestacije posvećene Dari Sekulić, koja je dio života, osim u rodnom kraju /Kordunski Ljeskovac/, a potom u Istočnom Sarajevu, Sremskoj Kamenici i Prištini, provela i u Vlasotincu, gdje je objavila dvije zbirke pjesama i gdje je dobila vrijedne književne nagrade.

“Naša srca su nam danas topla i ispunjena bratskom ljubavlju, zahvaljujući upravo dragoj Dari koja nas je povezala svojim pjesničkim djelom”, naglasio je Stanković.

Prema njegovim riječima, Desanka Maksimović, Dara Sekulić i Darinka Јevrić tri su vokacije savremene srpske poezije i svaka od njih ukorijenjena je u svom zavičajnom, srpskom jeziku, a to je ono što Srbi moraju vječno da njeguju.

Ovogodišnji Festival održava se pod motom “Žudnja za pravom pjesmom” i posvećen je pjesnikinji Dari Sekulić, a upravo o ovoj temi i svojim pjesmama danas je djeci u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo govorio pjesnik Tode Nikoletić, koji je laureat 20. Međunarodnog festivala za djecu i mlade.

ISTOK

CATEGORIES
Share This