Otvorene Šantićeve večeri poezije u Mostaru

Otvorene Šantićeve večeri poezije u Mostaru

Tradicionalna kulturna manifestacija “Šantićeve večeri poezije” otvorena je sinoć u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, a uz prisustvo velikog broja obožavatelja lika i djela Alekse Šantića, gostiju i zvaničnika održana je i svečana akademija povodom 120 godina SPKD “Prosvjeta”.

“Šantićeve večeri poezije” tradicionalno organizuju Gradski odbor “Prosvjete” Mostar i SPKUD “Gusle”.

Predsjednik mostarske “Prosvjete” Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da se ovogodišnje “Šantićeve večeri poezije” održavaju u čast 120 godina “Prosvjete”, koja je u Mostaru osnovana na današnji dan 1902. godine, pedesetak metara od Saborne crkve, u Staroj školi pod Košćelom.

“Bio je to jedan od prvih odbora nakon osnivanja društva u Sarajevu od 29 srpskih intelektualaca. Jedan od predsjednika bio je upravo Šantić, tako da nije bilo ljepše prilike nego da ovaj, za nas značajan jubilej, proslavimo upravo na `Šantićevim večerima poezije`”, rekla je Šagovnovićeva.

Ona je napomenula da je “Prosvjeta” najznačajnije nacionalno društvo, a da mostarski odbor ima bogatu istoriju i ostavštinu.

“Šantić, Dučić, Ćorovići, Šole i brojni drugi njihovi savremenici vinuli su do neba Mostar u kulturnom i intelektualnom smislu. Mostar je stao uz rame s Beogradom i Novim Sadom, kao i srpskom Atinom. Ostavili su mnogo i `Prosvjeti` i `Guslama`, ali i svom Mostaru i trajno nas zadužili da ih se sjećamo i spominjemo”, rekla je Šagovnovićeva.

Ona je podsjetila da je Mostar bio kulturni i prosvjetni centar hercegovačkih Srba, te bio i ostao sjedište Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Hercegovini.

“Mostarski kulturni, nacionalni i vjerski mozaik ne bi bio tako bogat bez mostarskih Srba i SPC, `Prosvjete` i `Gusala`. Nadamo se da će tako biti i u budućnosti”, rekla je predsjednik mostarske “Prosvjete”.

Govoreći o radu SPKD “Prosvjeta” Mostar, Šagovnovićeva je podjetila da je ovaj odbor onovljen 2011. godine, da to nije bilo lako jer su krenuli iz ruševina.

“Uz mnogo truda i ljubavi slagali smo kamen po kamen. I večerašnju svečanost, zbog mnogo simbolike priređujemo ovdje, u Sabornoj crkvi Svete Trojice, koja je još u obnovi, kao i srpska zajednica u Mostaru sa svojom kulturom i baštinom. Crkva se ponovo nadvisila nad Mostarom, naš odbor `Prosvjete`, moram s ponosom reći, vratio je Mostaru i srpski kulturni identitet”, rekla je Šagovnovićeva.

Ona je napomenula i niz rezultata koji stoje iza ovoga društva, poput “Prosvjetine” škole srpskog jezika, istorije i kulture, zatim “Prosvjetinu stipendiju” “Vladimir Ćorović”, organizacije niz manifstacija poput Božićnog koncerta, Svetosavske akademje i “Šantićevih večeri poezije”.

Dekan Filozofskog faklteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović govorio je o životu i djelu Alekse Šantića, osnovanju mostarske Prosvjete, a podsjetio je i na važnost tadašnje mostarske Gimnazije i na činjenicu koliko je iznjedrila intelektualaca u najtežim vremenima.

On je dodao da je Odbor u Mostaru najbolji pokazatelj da “Prosvjeta” i danas vrši svoju misiju.

Mastilović je rekao da bez Mostara i Hercegovine nema ni SPKD “Prosvjete”, i proglasio 103. “Šantićeve večeri poezije” otvorenim.

Prije otvorenja i akademije na pravoslavnom groblju Bjelušine održan je pomen na grobu Alekse Šantića.

U revijalnom dijelu večeri koncert je održao Gudački orkestar Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Ove godine “Šantićeve večeri poezije” traju 10 dana i imaju devet sadržaja.

Manifestacija se nastavlja sutra kada će u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru biti održana poetsko veče u saradnji sa Kulturnim centrom Vojvodine “Miloš Crnjanski” na kojem će svoje stvaralaštvo predstaviti književnici Nenad Šaponja, Perica Milutin i Zoran Đerić.

Isto veče u 20.00 časova na istoj lokaciji biće predstavljena Monodrama “Oslobođeni Prometej – Dnevnik o Čarnojeviću”, u izvođenju Grigorija Jakišića, glumca Srpskog narodnog pozorišta, a bogat sadržaj planiran je i za narednu sedmicu .

“Šantićeve večeri poezije” završavaju se u Nevesinju gdje će 10. septembra u Kulturnom centu “Nebojša Glogovac” u Nevesinju sa početkom u 19.00 časova biti održan kulturni program pod nazivom “Nevesinje – druga Šantićeva kuća” u organizaciji ustanova i društava kulture iz Nevesinja.

Glas Srpske

CATEGORIES
Share This