Otvorena izložba tekstilnih predmeta tradionalne kulture Hercegovine

Otvorena izložba tekstilnih predmeta tradionalne kulture Hercegovine

U Muzeju Hercegovine sinoć je otvorena izložba “Vez i zlatovez iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju”, autora Božane Đuzelović, višeg kustosa etnologa.

Predstavljeni su tekstilni predmeti ukrašeni vezom i zlatovezom koji pripadaju tradicionalnoj kulturi Hercegovine sa kraja 19. i početka 20. vijeka.

Ovi predmeti čuvaju se kao muzejski eksponati u Etnografskoj zbirci Muzeja Hercegovine.

Autor Božana Đuzelović rekla je da su neki od ovih predmeta po prvi put predstavljeni publici koja je mogla da se uvjeri u vještinu vrsnih hercegovačkih vezilja.

Ona je istakla da su izloženi i predmeti od čoje na kojima su se ukrasi radili običnim vezom, uz korištenje raznobojnog konca.

-Za prostor istočne Hercegovine karakteristična tehnika ukrašavanja je pokrstica koja se izvodila na svim podlogama, od platna do sukna i čoje – rekla je Đuzelovićeva.

Ona je dodala da se vez i zlatovez izrađivao u kućama kao dio domaće proizvodnje, dok se krajem 19. vijeka u Trebinju otvaraju i zanatske terzijske radnje u kojima terzije izrađuju tradicionalni kostim i ukrašavaju ga vezom i zlatovezom.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kaže da hercegovačku nošnju, vez i zlatovez karakteriše bogatstvo kolorita.

-Željeli smo da prikažemo koliko je podneblje u kojem živite važno za sve ono što radite i da pokažemo kako su neuke žene svoje misli i osjećanja izražavale kroz umijeće koje su imali u svojim rukama i oni su ne smo muzejski eksponati, već i mala umjetnička djela – istakla je Grujićeva.

Ona je dodala da su, osim autora, u pripremi učestovali svi kustosi iz Muzeja, krojačica Sanja Šantić koja je oživjela lutke sa postavke i slikar Teofil Okiljević, oslikavši dvije slike za potrebe izložbe.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Trebinja, u organizaciji Muzeja Hercegovine.

Za posjetioce će biti otvorena do kraja januara 2022. godine.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This