Otvorena izložba slika “Putevima predaka”

Otvorena izložba slika “Putevima predaka”

U Novom Sadu sinoć je otvorena izložba slika 23 autora, čija umjetnička djela svjedoče o kulturnom nasljeđu, istoriji, tradiciji i zavičaju srpskog naroda.

Organizator izložbe pod nazivom “Putevima predaka” je Udruženje “Srpski krajevi” iz Novog Sada, čiji predsjednik Slaviša Rujević kaže da je njena najvažnija poruka da je kultura osnov svega, kada je u pitanju identitet srpskog naroda.

– Ako vodimo računa o kulturi sve ćemo lakše ostvariti i kao država i kao narod. Posebno u ova smutna vremena svekolikih kriza u svijetu – rekao je Rujević za Srnu uoči otvaranja izložbe.

On je dodao da autori izloženih umjetničkih djela dolaze iz gotovo svih srpskih krajeva.

– Istina, većina autora je iz Vojvodine i Novog Sada, ali su tu i autori iz Krajine, Prijedora, Banjaluke, Drvara, ali i iz drugih krajeva gdje danas žive Srbi – naveo je on.

Prema njegovim riječima, izložba će biti otvorena do 5. aprila, ali sa tim datumom ne prestaje njeno bitisanje, jer će izložbene slike nastaviti da žive.

– Organizovaćemo prodajnu izložbu, a novac od prodaje slika uložićemo u likovne kolonije koje tradicionalno organizuju `Srpski krajevi`. Kolonije su zapravo nepresušno vrelo iz kojih proističu izuzetna likovna ostvarenja. Dokaz tome je i ova izložba na kojoj su izložena djela nastala upravo tokom održavanja naših likovnih kolonija – rekao je Rujević.

On je rekao da važno da izložbu vide ljubitelji likovne umjetnosti u Republici Srpskoj te da za to postoji velika želja “Srpskih krajeva”.

– Pregovaramo da izložbu postavimo u neka mjesta Republike Srpske. Iskreno se nadamo da ćemo izložbu upriličiti barem u Banjaluci, ali činimo sve da je i u Republici Srpskoj vidi što više ljudi – rekao je Rujević.

Na svečnosti otvaranja izložbe, osim Rujevića, govorio je i direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović i pomoćnik novosadskog gradonačelnika Aleksandar Petrović.

Izložba “Putevima predaka” upriličena je u izložbenom prostoru Arhiva Vojvodine.

Izloženi umjetnički radovi oslikavaju portrete značajnih ličnosti, detalje srpskih narodnih običaja ili istorijskih događaja kao i pejsaže raznih srpskih krajeva.

Likovna kolonija koja nosi ime kao i pomenuta izložba do sada je održana pet puta u periodu od 2017. do 2021. godine.

Kolonije su održane u Novom Sadu i na Fruškoj Gori sa ciljem afirmacije stvaralaca u duhu očuvanja kulture i tradicije srpskog naroda.

Učesnici likovnih koloiija su svojim radovima pokazali izuzetan talenat i veliko umijeće.

Uz stručni nadzor su unaprijedili svoj umjetnički rad i ostavili zavještanje za buduća pokoljenja, odnosno svoju viziju tradicionalnih kulturnih vrijednosti.

Svi učesnici kolonija su slikari različitih generacija i iz raznih srpskih krajeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This