Otvoren 55. Kočićev zbor

Otvoren 55. Kočićev zbor

Izložbom fotografija velikog srpskog književnika Petra Kočića i njegove porodice, pod nazivom “Ruža u mećavi”, autora Zorana Pejašinovića, u Banjaluci je otvoren 55. “Kočićev zbor”, koji će zbog trenutne epidemiološke situacije biti održan u manjem formatu.

Pomoćnica ministarke za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je, otvarajući ovu manifestaciju, koja će trajati do 30. avgusta, da su kultura i stvaralaštvo ono najvrednije u srpskom narodu, na šta ovaj narod ponosan.

– To nas obavezuje da ne smijemo stati, već da moramo nastaviti Kočićevim putem, da stvaramo budućnost koja nam pripada. Ostavio nam je putokaze koje treba da slijedimo – da se držimo zajedno, da više radimo i stvaramo, da čuvamo maternji jezik, da učimo svoju djecu da poštuju porodicu, da vole slobodu i otadžbinu. Pozivam vas da zajedno slijedimo te putokaze – istakla je Đakovićeva.

Ona je dodala da od 1966. godine Banjaluka obilježava manifestaciju koja ima za cilj promociju Petra Kočića i njegovog literarnog stvaralaštva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske promoviše djela Petra Kočića, ali i drugih srpskih književnih velikana u okviru kampanje “Čitajmo zajedno”, koja je započela prije mjesec dana.

– Naša obaveza je da djelo i lik Petra Kočića kao jednog od najznačajnijih književnika sa ovog prostora, zajedno sa Andrićem, Dučićem, Ćopićem, Višnjićem, Ćorovićem i drugima sačuvamo od zaborava i damo mu mjesto koje zaslužuje – navela je ona.

Đakovićeva je rekla da Ministarstvo prosvjete i kulture posebno naglašava značaj književnika Kočića koji je svoje slobodarske ideje iskazao mudrim i najljepšim narodnim, srpskim jezikom.

– Zato se i kroz našu kampanju provlačinjegova čuvena pjesma, o bezgraničnoj i beskonačnoj slobodi u kojoj kaže: “Dođi već jednom i pohodi zemlju moju, jer sve je bez tebe ništa – ništa je s tobom sve” – istakla je Đakovićeva.

Autor izložbe fotografija Kočića i njegove porodice Zoran Pejašinović rekao je novinarima da su izložene 33 fotografije, te pojasnio zašto izložba nosi naziv “Ruža u mećavi”.

– Kada je prije 121 godinu Kočić upoznao svoju suprugu Milku, poklonio joj je ružu i ona je tu ružu kroz silne životne mećave, seljenja od Sarajeva, Skoplja, Beograda, kroz svjetske ratove, kroz porodične tradicije, nosila sa sobom čuvala je ljubomorno zašivenu koncem u spomenaru i sačuvala je do kraja svog života – rekao je Pejašinović.

Danas će, u okviru programa 55. “Kočićevog zbora” u 20 časova u Parku Petar Kočić biti organizovano “Veče besjedništva”, na kojem će besjediti studenti iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva, dok je za srijedu, 26. avgust, u Muzeju Republike Srpske s početkom u 19.30 časova planirano otvaranje izložbe kolekcije nakita “Tragovi”, autora Sanje Bajić.

Iste večeri, u 20 časova u Parku Petar Kočić biće održano “Veče satire”, u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske.

U Stričićima će u četvrtak, 27. avgusta, u 11 časova biti otvorena uređena kuća Petra Kočića, a istog dana u 20 časova u Parku Petar Kočić planirano je “Veče drame”.

Prema utvrđenom programu, 27. avgusta biće položeni vijenci na spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, dok će u petak, 28. avgusta, u 20.00 časova u Parku Petar Kočić biti uručena nagrada “Zmijanjče”, koja je ove godine pripala učenici Osnovne škola “Georgi Stojkov Rakovski” Jani Brkić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić će u subotu, 29. avgusta, svečano uručiti Kočićevu nagradu književniku Nenadu Grujičiću, a istog dana uveče biće otvorena izložba sa prošlogodišnje likovne kolonije.

srpskacafe.com

CATEGORIES
Share This

COMMENTS