Okrugli sto u Petropavlovom manastiru: Žena u izgradnji zajednice i zajednica u izgradnji žene

Okrugli sto u Petropavlovom manastiru: Žena u izgradnji zajednice i zajednica u izgradnji žene

Večeras je u konaku manastira Petropavlov kod Trebinja održan izuzetno posjećen okrugli sto na temu: „Žena u izgradnji zajednice i zajednica u izgradnji žene“, u organizaciji Eparhije Zahumsko-Hercegovačke i Primorske.

Pored sestrinstva manastira Petropavlov kao domaćina, gosti okruglog stola su bile i predstavnice iz Islamske vjerske zajednice Muftijstva mostarskog, ali i brojne Trebinjke, predstavnice organizacija civilnog društva, uspješne privrednice i istaknute žene u javnom životu.

U uvodnoj riječi su se prisutnima obratile Elvedina Kazazić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog i igumanija Petropavlovog manastira Pavla.

One su govorile o ulozi i shvatanju žena u islamu, odnosno hrišćanskom predanju i istakle da i jedna i druga vjerska tradicija ženu posmatra ravnopravnom sa muškarcem, iako po prirodi različitom. Ipak kroz različite istorijske kontekste ta uloga žene se nekada gubila i odstupalo se od izvornog shvatanja žene, istakle su uvodničarke, nevodeći primjere iz pravoslavne hrišćanske i islamske teologije.

Ipak, konstatovano je da je danas uloga žene u društvu daleko bolja i da obje vjerske zajednice pitanju položaja žene posvećuju mnogo više pažnje.

U raspravi nakon uvodnih izlaganja su učešća uzeli brojni prisutni, a istaknuta su i različita pitanja koja su bliska navedenoj tematici, kao nasilje u porodici, prava djece, ali i sve češći slučajevi vršnjačkog nasilja i nasilja u školama.

Prisutni su se zahvalili organizatorima na organizaciji okruglog stola na ovu temu, ali su ih i pozvali na veću ulogu vjerskih zajednica da se aktivnije uključe u sve veće broj negativnih društvenih pojava koje su sve izraženije u posljednje vrijeme.

Moderatorica okruglog stola bila je vjeroučiteljka i članica Odbora za međureligijsku saradnju BiH Milja Tupanjanin.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This