Nikola Simić – jedan od najduhovitijih srpskih glumaca

Nikola Simić – jedan od najduhovitijih srpskih glumaca

Nikola Simić – jedan od najduhovitijih srpskih glumaca

Rođen je na današnji dan 18.maja 1934. godine.
Za glumu se odlučio pod uticajem svog starijeg brata Slavka Simića.
Tokom gimnazijskog školovanja glumio je u dramskoj sekciji, a potom se upisao na beogradsku Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju, gdje je diplomirao glumu.
Prvu profesionalnu ulogu ostvario je 1957.godine u Jugoslovenskom dramskom pozoristu, čiji je stalni član od 1959. godine.
Ostaće upamćen po maestralnim ulogama koje je odigrao.
Proslavio se ulogom Mite Pantića u serijalu „Tesna koža”.Glumio je u tv serijama „Srećni ljudi”, „Porodično blago” „Agencija za SiS”, „Ljubav navika i panika”.
Poznat je po tome što je sinhronizacijama crtanih filmova na srpski „pozajmljivao“ glas Dušku Dugoušku, Mikelanđelu i Sekaču u Nindža kornjačama, Megatronu, Blustriku i Čipu Čejsu u Transformersima.

Važio je za glumca koji ljubomorno čuva svoj privatni život. Volio je scenu, glumu i svoj poziv, ali o porodici je nerado govorio.

Zanimljivo je ono što je govorio o odlučnosti i hrabrosti. A bio je zaista i odlučan i hrabar jer je u najtežim trenucima svog života odigrao i najznačajnije uloge u karijeri.
„Treba imati hrabrosti i smelosti i to uraditi. Ja to znam, naravno iz prve ruke. Trebalo je imati hrabrosti i igrati „Dunda” u Dubrovniku te večeri kad su mi saopštili da mi je otac umro. I niko to nije znao. Trebalo je imati hrabrosti i igrati „Bubu” 30. decembra, a sahraniti majku 29.”

Važio je za jednog od najduhovitijih glumaca, a vedar duh ga nikada nije napustio.

„Smeh je nešto najblagotvornije na svetu. U smehu, kroz smeh, čovek sve nevolje zaboravlja. Neka to bude i za trenutak, ali taj trenutak je dragocen. Nemoguće je da jedno biće bude stalno pod tenzijom, mora negde da pokulja ono nagomilano u njemu” rekao je u jednom intervjuu.

„Najbolji mlađi referent među svim referentima i vječita noćna mora Patka Dače” preminuo je 9. novembra 2014. godine.

(Istok)

CATEGORIES
Share This