„Ne volim ljude koji se izvlače iz svega kao kišne gliste. Bez ožiljka i bez ogrebotine. Komedijaši.”

„Ne volim ljude koji se izvlače iz svega kao kišne gliste. Bez ožiljka i bez ogrebotine. Komedijaši.”

Na današnji dan rođen je Danilo Kiš

Danilo Kiš je jedan od najvećih srpskih književnika, čija se djela smatraju jednima od najboljih u srpskoj književnosti i književnosti regije. Kiš je rođen u Subotici 22. februara 1935. godine u radničkoj porodici. Osnovnu školu završio je u Mađarskoj. Krajem Drugog svjetskog rata otac mu je odveden u Aušvic, gdje je i ubijen. Porodica Kiš nakon toga seli u Cetinje, u majčino rodno mjesto, gdje je Danilo krenuo u gimnaziju. Nakon mature upisao je Filozofski fakultet u Beogradu, gdje je diplomirao opštu književnost.

Kiš je radio kao prevodilac sa mađarskog i francuskog jezika. Bio je profesionalni pisac te je vodio međunarodnu saradnju Udruženja književnika Srbije. Radio je kao lektor srpsko-hrvatskog jezika u Francuskoj. 1988. godine postao je dopisni član Srpske akademije nauka, pa je kao književnik živio u Beogradu i Parizu.

U književnosti je Kiš poznat po svojim kratkim pričama i romanima. „Rani jadi” i „Peščanik” su njegove poznate zbirke. Kiš je napisao dva kratka romana “Mansardu” i “Psalam 44″, dok je najveći uspjeh doživio njegov roman „Bašta, pepeo”. Druga njegova najpoznatija djela zasigurno su „Grobnica za Borisa Davidoviča” i „Enciklopedija mrtvih”. Ostala djela su mu „Čas anatomije”, „Homo poeticus” i „Noć i magla”, a posmrtno su mu objavljene knjige „Život”, „Gorki talas iskustva”, „Pjesme i pripjevi”, „Lauta i ožiljci” te „Literatura”. U svojim knjigama Kiš je često pisao o svom djetinjstvu, ocu i iskustvu Jevreja u Drugom svjetskom ratu, ali i ranije.

Za svoja književna djela Kiš je dobio niz nagrada i priznanja, među kojima su najznačajniji NIN-ova nagrada za njegov roman „Peščanik”, koju je dobio 1972. godine i Nagrada Ivan Goran Kovačić koju je 1977. dobio za zbirku pripovjedaka „Grobnica za Borisa Davidoviča”.

Danilo Kiš umro je u Parizu 1989. godine, a sahranjen je u Beogradu.

ISTOK

CATEGORIES
Share This

COMMENTS