Najpoznatiji epizodni glumac: Preža je igrao i sa svjetskim zvijezdama, a zbog ovog talenta dobio je neobičan nadimak (VIDEO)

Najpoznatiji epizodni glumac: Preža je igrao i sa svjetskim zvijezdama, a zbog ovog talenta dobio je neobičan nadimak (VIDEO)

Glumac Predrag Preža Milinković važi za jednog od najpoznatijih epizodista u domaćim filmovima i serijama.

Publika ga najbolje pamti po ulozi batlera u “Srećnim ljudima”, a u karijeri dugoj 40 godina, glumio je i vojnike, pekare, obućare, psihologe, poslastičare i drugo.

Glumio je u preko 200 filmova, pretežno sporedne uloge, a jednom prilikom je rekao da za njega znači da je profesionalan filmski epizodista – onaj ko ne bira uloge, već igra ono što mu se nudi i da je to bolje nego da igra velike uloge.

Zanimljivo je to da Preža nikada nije studirao glumu, već je bio apsolvent na Filozofskom fakultetu. Ipak, velika ljubav prema filmu, odvela ga je u svijet glume.

Jedna od njegovih uloga koje su se posebno izdvojila jeste uloga batlera Dezmonda, pomoćnika Ripa Kirbija u serijalu “Stripomanija”. Nadimci su mu bili Dezmond i El kabalero, budući da je bio dobar igrač flamenka i drugih latino plesova.

Preža je govorio četiri jezika: engleski, španski, italijanski i portugalski. Tokom karijere, imao je priliku da glumi ca Orsonom Velsom, Đinom Lolobriđidom, Alenom Delonom, Entonijem Kvinom i drugima.

Knjigu “Susreti” objavio je 1997. godine, a preminuo je u Beogradu 4. aprila 1998. u 65. godini života, piše Nova.

Predraga Prežu Milinkovića imali smo priliku da gledamo u ostvarenjima “Marš na Drinu”, “San”, “Kad budem mrtav i beo”, “Sirota Marija”, “Dimitrije Tucović”, “Naivko”, “Grlom u jagode”, “Srećni ljudi”, “Vojnikova ljubav”, “Više od igre”, “Radio Vihor zove Anđeliju”, “Vruć vetar”, “Priče iz radionice”, “Moljac”, “Lude godine 7”, “Varljivo ljeto 68”, “Kamiondžije 2”, “Ćao, inspektore”, “Život je lijep”, “Majstor i Šampita”, “Boj na Kosovu”, “Poltron”, “Tijesna koža”, “Balkan ekspres 2”, “Hajde da se volimo 3”, “Bolji život 2” i mnogim drugim.

CATEGORIES
Share This