Na Sarajevo festivalu prikazan film koji afirmiše četnički pokret

Na Sarajevo festivalu prikazan film koji afirmiše četnički pokret

Na Sarajevo Film Festivalu danas je promovisan film “Heroji Halijarda” reditelja Radoša Bajića, koji govori o „herojskoj“ ulozi četnika u Drugom svjetskom ratu.

O filmu je govorio producent Nedeljko Bajić, a sve je upriličeno pod pokroviteljstvom Telecoma Srbije.

Kako su ranije pisali srbijanski mediji, „Heroji Halijarda“ su ratna drama inspirisana istinitim događajima,“ neispričana priča o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, o ljubavi i dobroti…“.

Priča govori o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima, a najmlađi brat Ilija rastrzan je između dvije strane.

Reditelj i scenarista filma Radoš Bajić ističe da je želio da snimi „Heroje Halijarda“ zato što je „zadivljen i inspirisan ovim veličanstvenim istorijskim događajem“.

– Zato što je u trenucima potpunog beznađa, prepušten volji i milosti onih čije je sinove spasavao, ovaj jedinstveni poduhvat u leto 1944. godine na svojim plećima izneo srpski narod, predvođen Jugoslovenskom kraljevskom vojskom, koja se borila protiv nemačkih okupatora, ali i protiv nadolazećeg komunizma. Zato što me je u kolektivnoj nacionalnoj nesreći jednog naroda, u vrtlogu ratnih strahota i tragici vremena čiji su protagonisti članovi jedne tipične seoske porodice, zanimala monumentalnost operacije „Halijard“, ali mnogo više lična drama pojedinaca – rekao je ranije Radoš Bajić.

Bajić je inače i scenarista i režiser serije „Ravna gora“ koja govori o četničkom vođi Draži Mihailoviću.

(SB)

CATEGORIES
Share This