Na festivalu „FEST“ u Beogradu 7 filmova nominovanih za Oskara

Na festivalu „FEST“ u Beogradu 7 filmova nominovanih za Oskara

Na programu 51. Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu (FEST) koji će biti otvoren 24. februara, naći će se sedam ostvarenja nominovanih za najprestižniju filmsku nagradu Oskar.

Biće prikazani filmovi “Tar”, “Živjeti”, “Razgovori žena”, “Carstvo svjetlosti”, “Sva ljepota i krvoproliće”, “EO” i “Marsel školjka u cipelama”, koji su u trci za Oskara.

FEST će otvoriti krimi drama “Zločin je moj” francuskog autora Fransoe Ozona. Projekcija filma “Zločin je moj” biće i međunarodna premijera 23. filma ovog autora, koji se smatra jednim od najznačajnijih evropskih režisera svoje generacije.

Nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Torontu, FEST pred domaću publiku donosi i novo ostvarenje kanadskog režisera Meri Haron “Daliland”, o fascinantnom i burnom odnosu između čuvenog umjetnika Salvadora Dalija i njegove supruge Gale, u kojem slavnog slikara igra britanski oskarovac Ben Kingsli, a Galu njemačka glumica Barbara Sukova.

Dalijevu dugogodišnju muzu, francusku pjevačicu, slikarku i manekenku Amandu Lir u filmu tumači transrodna manekenka i glumica Andreja Pejić.

Film “Tar” nominovan je za Oskara više kategorija – za najbolji film, glumicu, režiju i originalan scenario, fotografiju i montažu, dok je drama “Razgovori žena” u trci za Oskara za najbolji film i za adaptirani scenario.

Poznati engleski glumac Bil Naj prvi put je nominovan za Oskara za glavnu ulogu u britanskom filmu “Živjeti”, koji je režirao Јužnoafrikanac Oliver Hermanus prema scenariju nobelovca Kazua Išigura, dok je romantična drama “Carstvo svjetlosti” Sema Mendesa donijela direktoru fotografije Rodžeru Dikinsu petnaestu nominaciju.

Јedan od najvećih favorita za osvajanje Oskara za najbolji dokumentarni film je “Sva ljepota i krvoproliće” Laure Poitras, dok je  legendarni poljski autor Јeži Skolimovski prvi put nominovan za Oskara u konkurenciji najbolji međunarodni film za “EO” sa Izabel Iper u glavnoj ulozi, a film “Marsel školjka u cipelama” za najbolji animirani film.

Pedesetprvi FEST trajaće do 5. marta.

(Srpskinfo)

CATEGORIES
Share This