Na ETF-u otvorena izložba u čast Mileve Marić Ajnštajn

Na ETF-u otvorena izložba u čast Mileve Marić Ajnštajn

Na Elektrotehničkom fakultetu /ETF/ Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovana je izložba u čast Mileve Marić Ajnštajn, na kojoj je izloženo 28 panoa koji prikazuju njen životni put. Izložbu je organizovao ETF u saradnji sa Savezom inovatora Republike Srpske.

Dekan ETF-a Božidar Popović izjavio je novinarima da je Mileva Marić Ajnštajn doprinijela razvoju nauke i izgradila se kao veliki naučnik, a ujedno se ostvarila i kao majka, odnosno porodična žena.

“To pokazuje da svi možemo da dostignemo ciljeve kojim težimo. Ovo je treća izložba koju organizujemo na Fakultetu i nadam se da ćemo i u narednom periodu nastaviti da na ovaj način promovišemo nauku. Pozivam srednjoškolce sa područja grada da dođu i pogledaju izložbu. Nadam se da će se neko prepoznati i da će nastaviti stopama nauke i da se gradi u naučnom polju”, istakao je Popović.

On je napomenuo da troškove izložbe snosi opština Istočna Ilidža, kojoj je izrazio zahvalnost, kao i svim ostalim koji Fakultetu pružaju podršku u organizaciji ovakvih događaja.

Prodekan za nauku i preduzetništvo na ETF-u Mladen Banjanin naglasio je da je Mileva Marić Ajnštajn, koja je rođena krajem 19. vijeka na prostoru današnje Srbije u Vojvodini, bila veliki srpski naučnik, fizičar i matematičar.

On je podsjetio da je ona obrazovanje započela u Novom Sadu, a nakon toga je nastavila školovanje na mnogim evropskim univerzitetima, od kojih se posebno ističe Politehnika u Cirihu, gđe je i upoznala supruga Alberta Ajnštajna, sa kojim je kasnije imala đecu.

“Mnogi naučnici Milevu povezuju sa rezultatima njenog supruga i smatraju da je imala doprinos u ostvarivanju tih naučnih rezultata. Mileva Marić Ajnštajn je tek peta žena koja je uspjela da upiše Politehniku u Cirihu i druga koja je uspjela da položi sve ispite”, rekao je Banjanin.

On je naveo da je izložba organizovana radi promocije nauke i naučnoistraživačkog rada, te popularizacije nauke kako kod studenata tako i zaposlenih i mladih koji će u budućem periodu, možda, biti studenti ovog fakulteta.

“Smatramo da bez adekvatnog i kvalitetnog naučnoistraživačkog rada u suštini nema realnog razvoja nijedne društvene zajednice i napretka. S tim u vezi, smatramo da je ovo jedan naš doprinos u popularizaciji nauke”, istakao je Banjanin.

Student druge godine ETF-a Isidora Obućina izrazila je zadovoljstvo što sa kolegama ima priliku da pogleda izložbu posvećenu velikoj naučnici.

“Izuzetnu čast mi predstavlja to što je Mileva Marić Ajnštajn dio našeg naroda i što je i u to vrijeme bilo žena koje su doprinijele da se Srbija spominje u svijetu”, rekla je Obućina.

Izložba je otvorena do 28. novembra u holu ETF-a i svi zainteresovani mogu da je posjete besplatno.

CATEGORIES
Share This