Na današnji dan umro Džozef Pulicer – začetnik žute štampe

Na današnji dan umro Džozef Pulicer – začetnik žute štampe

BIJELjINA- Američki novinar mađarskog porijekla Džozef Pulicer /1847-1911/, začetnik žute štampe, iz čije se fondacije svake godine dodjeljuje “Pulicerova nagrada” za novinarstvo, karikaturu, američku istoriju, poeziju, dramu, roman i muziku, umro je na današnji dan 1911. godine.

Emigrirao je u SAD, učestvovao u Američkom građanskom ratu i biran je u Kongres.

Bio je vlasnik listova “World” i “Evening World” u Njujorku i “Post-dispeč” u Sent Luisu. Na Kolumbija univerzitetu 1903. godine osnovao je prvu novinarsku školu.

Tokom prvih godina boravka u SAD, Pulicer je prihvatao razne poslove da bi se izdržavao, stoga je radio kao utovarivač brodova u Sent Luisu, a čak je jedno vrijeme sahranjivao žrtve kolere na ostrvu Arsenal.

Njegov prvi posao kao reportera bio je za publikaciju koja se izdavala na njemačkom jeziku “Vestlih post”, što mu je odgovaralo, jer je uporedo sa mađarskim i francuskim jezikom tečno govorio njemački jezik, dok engleski još nije u potpunosti savladao.

Kratkotrajno se bavio politikom i studirao pravo, a 1872. godine on kupuje “Vestlih post”.

Pulicer se seli u Vašington, gdje započinje karijeru kao korespondent za njujoršku publikaciju “Njujork San”.

Štampao je izuzetno popularni strip “Yellow kid”, ujedno i prvi strip u boji.

Pulicerovu povezanost sa takozvanom žutom štampom utvrdilo je i rivalstvo sa vlasnikom “Njujork žurnala” Rendolfom Herstom, koje je kulminiralo prije i tokom izvještavanja o Špansko-američkom ratu 1895. godine.

Prva Pulicerova nagrada dodijeljena je baš za novinarstvo 1917. godine. Pulicer je osnovao fond iz kojeg se dodjeljuju nagrade u 21 kategoriji.

Pulicerove nagrade mogu dobiti samo državljani Amerike, i to u oblastima kao što su američka istorija, karikatura, poezija, drama, roman, novinarstvo, muzika.

glassrpske.com

CATEGORIES
Share This

COMMENTS