Na današnji dan rođen je Karl Malden –  Mladen Sekulović

Na današnji dan rođen je Karl Malden – Mladen Sekulović

Karl Malden, pravo ime Mladen Sekulović, rođen je u Čikagu 22. marta 1912. Bio je američki glumac srpskog porijekla. Mladenov otac, Petar Sekulović, napustio je rodno Podosoje kod Bileće i „trbuhom za kruhom“ došao u Čikago. Tu je rođen Mladen, kao najstariji od trojice braće. Njegova majka je bila Mina Sekulović, Čehinja, zaposlena u tekstilnoj industriji.


Od malih nogu je govorio srpski. Rado je pričao o svojoj prošlosti i porijeklu. Spominjao je kako mu je otac radio težak posao u čeličani u Geriju. I pored teškog rada, njegov otac je osnovao najstarije pjevačko društvo u Americi, zvano „Sokol Grupa-Branko Radičević“. Tako se mladi Mladen još u porodici upoznao sa srpskom kulturom i običajima.
Poznato je da je bio privržen srpskoj pravoslavnoj crkvi. U crkvi je kršten i dobio je ime Đorđe. Pjevao je u crkvenom horu, a crkvu je, kada je postao imućan, veoma pomagao. Mladen je svoju ljubav prema svom narodu sam iskazao riječima: “Srećan sam što sam rođen u srpskoj kući, što sam kršten u srpskoj crkvi, što je redovno posjećujem, što pjevam u srpskom horu i što mogu da kažem da sam Srbin”

Karl Malden je imao bogatu glumačku karijeru dugu preko 60 godina. Bio je veliki filmski glumac, a igrao je i u pozorištu, pa se oprobao i kao reditelj. Igrao je sa najvećim glumcima svijeta, a zanimljivo je da su neki od njih govorili da su od njega mnogo naučili. Bio je prvi Srbin predsednik Američke filmske akademije u Holivudu i osnivač ugledne umjetničke biblioteke u Beverli Hilsu, najveće u Americi. Bio je natprosječan glumac, a oni koji su ga dobro poznavali kažu da bi bio uspješan i u mnogim drugim zanimanjima. Volio je i sport. Bio je izuzetan košarkaš.

Krajem tridesetih, bio je đak “Gudmanove glumačke škole”, kada je upoznao Marlona Branda, a potom i Kirka Daglasa. Prvi put je sa Brandom glumio u “Kafani pored puta”, a potom i u legendarnom filmu “Tramvaj zvani želja”.  Afirmisao se TV serijom “Ulice San Franciska”, u ulozi detektiva, ali je popularnost stekao kada je postao “Skag”, borbeni američki radnik u trosatnom TV filmu.
Malden je uvijek koristio priliku da istakne svoje srpsko porijeklo. Bio je veliki srpski patriota, ali nije bio nacionalista u nekom ružnom smislu, a još manje šovinista. Volio je sve narode svijeta. Na jedan poziv predstavnika bivše Jugoslavije, koji mu je prenio blizak prijatelj Dan Tana (Danilo Tanasijević), da pozdravi veliki međunarodni skup u Njujorku, Karl Malden je to sa zadovoljstvom učinio. U svom obraćanju najprije je istakao svoje srpsko porijeklo i zadovoljstvo što pripada tom narodu. Neki visoki funkcioneri su mu to veoma zamjerili i obilježili ga kao nacionalistu, kome je stavljena zabrana dolaska u zemlju njegovog porijekla. Ta zabrana mu je skinuta tek kada je trebao da dođe u Jugoslaviju, na snimanje filma “Suton”, početkom 80-tih prošlog vijeka i taj problem je riješen uz posredovanje najviših predstavnika dvije države. Film je sniman u Istri, a tom prilikom posjetio je glavni srpski grad – Beograd, a potom i rodnu Bileću, odakle mu je otac Petar i  gdje počivaju njegovi najbliži. Sjećanja na te dane rado je evocirao prilikom susreta sa našim ljudima.


Spomen ploča Karlu Maldenu podignuta je 2016.godine na kući Sekulovića, koja se nalazi u centru Bileće.

ISTOK

CATEGORIES
Share This