Na današnji dan podignut Drugi srpski ustanak: Kako je Miloš Obrenović nadmudrio Osmanlije?

Na današnji dan podignut Drugi srpski ustanak: Kako je Miloš Obrenović nadmudrio Osmanlije?

Borba za nezavisnost Srbije u Drugom srpskom ustanku nikada nije imala intenzitet koji je imala u Prvom. Drugi srpski ustanak zvanično je podignut 23. aprila 1815. godine u Takovu.

 Drugi srpski ustanak predstavlja drugu fazu Srpske revolucije (po nekim istoričarima treću, ukoliko se u revolucionarne aktivnosti računa i Hadži-Prodanova buna iz 1814. godine) protiv Osmanskog carstva, koja je izbila kratko po okončanju Prvog srpskog ustanka. Drugi srpski ustanak je doveo do srpske autonomije u okviru Osmanskog carstva i uspostavljanja Kneževine Srbije, koja je imala svoju skupštinu, ustav i vladarsku dinastiju.

Iako se o ovom važnom trenutku mnogo puta pisalo, postoje činjenice koje su i danas malo poznate.Duga vladavina Turaka na ovim prostorima početkom 19. veka polako se bližila kraju. Krah Prvog srpskog ustanka nije slomio pobunjenički duh srpskog naroda, a uskoro se pojavio i novi vođa – Miloš Obrenović. Ipak, njegova strategija bila je potpuno drugačija od njegovog prethodnika Karađorđa.

Oružani sukobi u Drugom srpskom ustanku su trajali jedva nešto više od četiri mjeseca, a onda su se borbe preselile na mnogo „klizaviji” teren – diplomatski. Za ovim stolom Srbija je imala dva jaka predstavnika. Jedan je bio osjetljiv odnos koji je Turska imala sa Rusijom. Drugi je bio mnogo materijalniji i zvao se – Miloš Obrenović.

Koristeći okolnosti i povoljan istorijski trenutak, sporazum sa turcima je Milošu, veoma lukavo, poslužio kao osnova za dalje širenje i nove povlastice. njegov konačan cilj bio je jasan, a to je uspostavljanje sopstvene, nezavisne vlasti.

Petnaest godina kasnije ovaj cilj djelimično je ostvaren.  Upornom diplomatijom i sa mnogo političkog takta Miloš Obrenović je 1830. i 1833. godine izborio Hatišerife – posebne sultanove akte o djelimičnoj unutrašnjoj samoupravi.

Info Bijeljina

CATEGORIES
Share This

COMMENTS