Na današnji dan je rođen Sergio Leone -­ čovjek zaslužan za najbolje od vesterna

Na današnji dan je rođen Sergio Leone -­ čovjek zaslužan za najbolje od vesterna

Na današnji dan 1929. godine rođen je Sergio Leone, talijanski reditelj naročito poznat po filmovima u žanru vesterna. Budući da su bili plod talijanskog reditelja ti su filmovi dobili nadimak „špageti vestern“, a u Leoneovom slučaju uspjeli su postići velik komercijalni uspjeh i priznanje filmskih kritičara.

Zanimljivo je da je u Evropi između 1960. i 1980. godine proizvedeno više od 600 filmova u žanru vesterna, među kojima su upravo Leoneovi filmovi stekli najveću popularnost. Sergio Leone rođen je u Rimu u razdoblju Mussolinijeve fašističke vladavine nad Italijom. Leoneov otac Vincenzo bio je vrlo dobar talijanski glumac, scenarista i reditelj, a veći je dio svog opusa stvorio u razdoblju nijemog filma, pod umjetničkim imenom Roberto Roberti. Majka Sergija Leonea bila je glumica Bice Waleran (rođena kao Edvige Valcarenghi), a glumila je u nizu nijemih filmova.

Filmom se Sergio Leone počeo baviti rano, a naročito je poznat postao po saradnji s kompozitorom Enniom Morriconeom, koji mu je u mladosti određeno vrijeme bio čak i školski kolega. Među najvećim hitovima Sergija Leonea bili su vesterni s mladim Clintom Eastwoodom – Za šaku dolara (iz 1964. godine), Za dolar više (iz 1965. godine) i Dobar, loš, zao (iz 1966. godine).

U saradnji s američkim studijima snimio je Sergio Leone zatim film Bilo jednom na Divljem zapadu (iz 1968. godine), s glumačkim zvijezdama Henryjem Fondom, Charlesom Bronsonom, Jasonom Robardsom i Claudijom Cardinale. Posljednji Leoneov film zvao se Bilo jednom u Americi (engl. Once Upon a Time in America), a dovršen je 1984. godine. Leone je preminuo u rodnom Rimu 1989. godine, u 61. godini života.

(agencije)

CATEGORIES
Share This