Muzeju drvorezbarstva iz BiH nagrada “Živa” za najbolji muzej

Muzeju drvorezbarstva iz BiH nagrada “Živa” za najbolji muzej

U Beogradu su, u okviru Foruma slovenskih kultura koji okuplja zemlje slovenskog govornog područja, dodijeljena priznanja u oblasti muzejske djelatnosti.

Nagrada “Živa” za najbolji muzej i kulturno-istorijsku cjelinu slovenskih zemalja dodijeljena je Muzeju drvorezbarstva iz BiH.

Nagradu na svečanoj ceremoniji u Jugoslovenskoj kinoteci uručila je ministar kulture i informisanja Srbje Maja Gojković koja je rekla da su u konkurenciji bila 22 muzeja iz 11 slovenskih zemalja, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Narodnom muzeju u Beogradu dodijeljeno je Počasno priznanje, nagradu za najbolju kulturno-istorijsku cjelinu dobio je Regionalni etnografski muzej na otvorenom “Etar” iz Bugarske, posebno priznanje za liderstvo Nacionalni književni memorijalni muzej Ivan Franko u Lavovu iz Ukrajine.

Specijalno priznanje za dobru upotrebu resursa pripalo je Muzeju umjetnosti u Jaroslavlju iz Rusije, specijalna nagrada za otvorenost i pažnju prema posjetiocima pripala je Rudarskom muzeju u Zabrzu iz Poljske, specijalna nagrada za pripovijedanje Centru za posjetitelje, Ivanina kuća bajke iz Hrvatskae i specijalna nagrada za kreativnost otišla je Galeriji Božidar Jakac iz Slovenije

 

Domaćin predstavnicima Foruma slovenskih kultura, čiji je predjsednik Andreja Rihter, i učesnicima je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije sa partnerima – Muzejom Jugoslavije, Galerijom Matice srpske, Muzejom savremene umetnosti, Narodnim muzejom, Jugoslovenskom kinotekom i Novim Sadom 2022 – Evropskom prestonicom kulture.

– Dodjela nagrade “Živa” pruža mogućnost da se međusobno predstavimo, ali i da budemo otvoreni za nova saznanja i partnerstva. Ona je i prilika za razmjenu stručnih ostvarenja, dobrih praksi i nastajanje ideja za buduću saradnju – ocijenila je ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković.

Prema njenim riječima, Forum slovenskih kultura već 17 godina posvećeno radi na očuvanju i razvoju kulturnih vrijednosti koje dijele zemlje slovenskog govornog područja te da se Srbija, kao zemlja koja predsjedava ovim forumom, snažno zalaže za što veće prisustvo slovenskih kultura na međunarodnoj sceni i što intenzivniju saradnju slovenskih zemalja.

Gojkovićeva je dodala da jačanje odnosa u oblasti kulture stvara potencijal za uspostavljanje još boljih odnosa među državama članicama ove organizacije, koja danas povezuje 13 slovenskih zemalja sa blizu 300 miliona stanovnika.

Među brojnim važnim aktivnostima Foruma, svakako je, dodala je ona, očuvanje vijekovnih vrijednosti, njegovanje slovenskih jezika i dalja izgradnja slovenskog kulturnog identiteta, a jedan od najvažnijih elemenata slovenskog identiteta je bogato kulturno nasljeđe.

– Slovenske narode čvrsto spaja ne samo zajednička istorija, već i potreba da u savremenom trenutku istaknemo ono što nas čini autentičnim. Upravo Forum slovenskih kultura prepoznaje i promoviše vrijednosti naše slovenske baštine – rekla je ona.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This