Milutin Bojić – pjesnik bola i ponosa koji je ostavio dubok trag u srpskoj književnosti, iako je umro u svojoj 26. godini

Milutin Bojić – pjesnik bola i ponosa koji je ostavio dubok trag u srpskoj književnosti, iako je umro u svojoj 26. godini

„Stojte galije carske!
U ime svesne pošte
klizite tihim hodom!
Opelo držim,
kakvo ne vide nebo jošte,
nad ovom svetom vodom!”

Milutin Bojić – pjesnik bola i ponosa koji je ostavio dubok trag u srpskoj književnosti, iako je umro u svojoj 26. godini

Srpski pjesnik, dramski pisac, književni kritičar i pozorišni recenzent rođen je na današnji dan 19.maja 1892.godine.
Bio je učesnik Balkanskih ratova 1912. i 1913. godine kao i Prvog svjetskog rata.
Dramu „Uroševa ženidba” koju je prenio preko Albanije 1915. godine štampao je na Krfu, a zbirku pjesama „Pesme bola i ponosa” objavio je u Solunu. Ovoj zbirci pripada i čuvena pjesma „Plava grobnica” posvećena stradanju srpskih ratnika.
Po objavi rata Milutin Bojić odlazi u Niš, gdje pri Vrhovnoj komandi obavlja dužnost cenzora. Prilikom odstupanja preko Albanije nalazi se u sastavu jedne telegrafske jedinice sa specijalnim zadatkom. Po dolasku na Krf jedno vrijeme je proveo u Obavještajnoj službi Vrhovne komande, da bi nešto kasnije bio prekomandovan za Solun. Kao svjedok masovnog umiranja na ostrvu Vido on piše svoju najupečatljiviju pjesmu „Plava grobnica” koja predstavlja svojevrsnu tvorevinu njegovog nadahnuća.
Naziv „Plava grobnica” se odnosi na more oko ostrva Vido, u blizina Krfa, gdje su tokom Prvog svjetskog rata sahranjivani preminuli srpski vojnici koji su tu došli povlačeći se preko Albanije. Tako je ovo potresno mjesto inspirisalo Milutina Bojića da napiše zbirku pjesama „Pesme bola i ponosa” i svoju čuvenu pjesmu „Plava grobnica” koju bi, kako kažu mnogi kritičati „svaki Srbin trebao znati napamet”.

Zbog raznih bolesti i gladi umrlo je mnogo ljudi. Kako na ostrvu nije bilo dovoljno mjesta da se dostojno sahrane, njihova tijela puštana su u Jonsko more. Ova tužna istina o grobu srpskih vojnika jedinstvena je u svijetu i od tada do danas o njoj se govori s pijetetom i najvećim poštovanjem.
Smatra se da je na ostrvu Vidu i u „Plavoj grobnici“, kao i na 27 vojničkih grobalja na Krfu sahranjeno oko deset hiljada srpskih vojnika i regruta.

U svom kratkom zivotu, Milutin Bojić je stigao opjevati tragedije, patnje i stradanja svog naroda, ali ne i pobjede, u koje je vjerovao.
Ovu antologijsku pjesmu nam je ostavio da je čuvamo, pamtimo, da se sjećamo i da nikad ne zaboravimo nevino stradale žrtve.

Umro je od posljedica tuberkuloze u svojoj 26.godini u Solunu.

"Plava grobnica", recituje Dragan Nikolić

Na današnji dan 1892. godine rođen je Milutin Bojić, slavni srpski pisac, autor poeme "Plava grobnica" koju u ovom snimku recituje naš veliki glumac Dragan Nikolić bit.ly/2p9PpIm

Gepostet von Istorijski zabavnik am Sonntag, 7. Mai 2017

 

Istok

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS