Mikiju Manojloviću francuski Orden umjetnosti i književnosti

Mikiju Manojloviću francuski Orden umjetnosti i književnosti

Glumcu Predragu Mikiju Manojloviću juče je u rezidenciji Ambasade Francuske u Beogradu uručen Orden umjetnosti i književnosti u rangu viteza.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar uručio je Orden Manojloviću, za kojeg je rekao da je “istinska veličina pozorišne i filmske umjetnosti”.

Manojlović je istakao da mu je čast da na svom reveru nosi orden Francuske, za koju ga vezuje umjetnost, ali i rodbinske veze.

Orden je srpskom glumcu dodijeljen ranije ukazom francuskog ministra kulture, ali su okolnosti pandemije odgodile uručenje.

Neposredan povod za današnju svečanost je Festival francuskog filma u Beogradu, koji će biti održan od sutra do nedjelje, 19. juna.

Miki Manojlović ostvario je uloge u oko 100 domaćih i međunarodnih filmova, kao i u brojnim predstavama, a dobitnik je više od 50 velikih nagrada.

Manojlović je, između ostalog, igrao u seriji “Grlom u jagode”, filmovima režisera Emira Kusturice “Otac na službenom putu” i “Andergraund”, te pozorišnoj predstavi Pitera Bruksa “Mahabharata” 1987. godine.

Karijera je Manojlovića odvela u Francusku, Veliku Britaniju, SAD i druge zemlje u kojima glumi na italijanskom, engleskom, francuskom, romskom i bugarskom jeziku.

Tanjug

CATEGORIES
Share This