Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO)

Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO)

Presjecanjem vrpce, Galeriju „Žarko Vidović“ u Istočnoj Ilidži svečano su otvorili književnik Matija Bećković i načelnik ove opštine Marinko Božović.

U Galeriji, na Šetalištu „Dr Miodrag Lazić“, je predstavljena stalna postavka umjetničkih slika Mileve Mice Todorović, jedne od najznačajnijih sarajevskih likovnih umjetnica, a otvaranju je prisustvovao veliki broj posjetilaca, među kojima i Gospodin Nektarije, vikar patrijarha Porfirija.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović podsjetio je da se otvaranje Galerije održava tokom manifestacije „Dani Žarka Vidovića“ i simbolično, 13. septembra, na Dan žrtava jasenovačkih.

– Riječ je o projektu koji smo prošle godine u toku održavanja prvih „Dana Žarka Vidovića“ najavili i na koji smo veoma ponosni. Evo nas, godinu dana kasnije otvaramo Galeriju. Takođe smo rekli da će u Galeriji biti legat slika Mice Todorović i to je večeras ovdje – istakao je on.

Božović ističe da je opštinska administracija prepoznala da je ulaganje u kulturu i umjetnost u Srpskoj možda zanemareno, ali jako važno.

– Prepoznali smo potrebu i ovaj prostor obezbijedili za buduće generacije, kojima bi to trebalo da bude most koji će spajati današnje generacije, ono što mi radimo sa budućim generacijama koje dolaze – rekao je on.

Foto: Predrag Krstović/ Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Prema njegovim riječima, Galerija će donijeti potpuno novu dimenziju za organizaciju svih kulturnih događaja.

– Projekat je zamišljen da u okviru njega funkcioniše multifunkcionalna sala koja će biti namijenjena, prije svega, za izložbe, ali i za književne, pjesničke večeri i promocije različitih vrsta. Na taj način će u opštini Istočna Ilidža postojati ono što je falilo gradu Istočno Sarajevo, biti upotpunjeno – naveo je on.

Matija Bećković istakao je da se raduje što je u Istočnoj Ilidži, lijepim povodom. Više od njega bi se, kako kaže, večerašnjem događaju radovali samo Žarko Vidović i Mileva Mica Todorović.

– Ovoj velepenoj galeriji bi se zaista radovali. Znam da se Žarko, moj komšija iz Beograda, ovome nije nadao. O slikarstvu Mice Todorović trebalo je da govori Nikola Kusovac, koji nije prisustvovao jer je u rđavom zdravlju – rekao je Bećković.

Kako ističe, ostaje samo da se poklonimo i „skinemo kapu“, ne samo onima po kojim Galerija nosi ime i čije slike nudi, nego i činjenici da je ovakva galerija napravljena u Istočnom Sarajevu.

– Ovakvoj galeriji ne bi bilo mane da je na Monmartru ili Menhentnu – istakao je on.

Foto: katera.news

Akademski slikar Milivoje Unković naglasio je da su se večeras, ne slučajno spojila tri velika imena Žarka Vidovića, Mice Todorović i doktora Miodraga Lazića, koja nešto znače u prethodnom i ovom vremenu.

– Možemo biti ponosni. Rijetko imamo priliku kada se otvaraju galerije kao objekti sa jasnim namjerama za kulturu. Zato ovo veče spada u one dragocijene za kulturu i sve nas građane i ljude koji se njome bave – rekao je Unković.

Kao slikar, kaže da je oduševljen pozicijom galerije jer kada se prave u centru na trgovima i šetalištima to je dobar znak da se kulturološko sazrelo i da su konačno na red došle najsenzibilnije duhovne potrebe.

– Često su negdje zaturene da ih teško možemo pronaći – prokomentarisao je on, ističući da je uvjeren da će Galerija nastaviti sa radom i da će mnogi od autora biti izloženi.

Katera

CATEGORIES
Share This