“Mali atlas velikog svijeta” predstavljen čitaocima (FOTO)

“Mali atlas velikog svijeta” predstavljen čitaocima (FOTO)

Knjiga “Mali atlas velikog svijeta”, koja je predstavljena u Han Pijesku, jedinstvena je po naslovu, malom broju stranica, ali i mnoštvu podataka i fotografija uklopljenih na odgovarajući način, navedeno je u recenziji.

Autor ove knjige Milivoje Janković naglasio je sinoć na promociji u Narodnoj biblioteci “Branko Čučak” da “Mali atlas velikog svijeta” predstavlja geografsku čitanku, foto-album, svojevrstan priručnik i mali atlas.

On je naveo da se na 103 stranice nalaze svi najvažnijih podaci o planeti Zemlji, državama, prirodnim čudima i draguljima svjetske baštine, uz 75 fotografija i 14 geografskih karata, pet skica i 196 zastava.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Janković je istakao da je ideja o malom atlasu u vrijeme raznih izvora i načina dolaska do geografsko-istorijskih podataka, nastala u želji da omogući najkraći pristup specifičnijim podacima o Zemlji, kontinentima, državama, gradovima, ostrvima, pećinama i drugim geografskim pojmovima.

On je ukazao da ga je, kao ranijeg profesora geografije, na ovaj korak ponukala i sve manja zastupljenost ovog nastavnog predmeta u srednjim školama, zbog raznih reformi u obrazovanju.

– Izjava visokog zvaničnika Srbije da je mala država Palau, površine 458 kilometara kvadratnih sa 21.000 stanovnika /što znači da je nešto malo veća od opštine Han Pijesak/, povukla svoj pristanak na priznanje Kosova, bila je presudna da ubrza posao oko štampanja knjige o najspecifičnijim fizičko-geografskim elementima, političko-geografskim i demografskim pokazateljima država, o čudesnom svijetu i sedam svjetskih čuda prirode – rekao je Janković.

On je istakao da se u njegovom atlasu kao evropska atrakcija našao i Hilandar.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Ozrenka Đurić Radulović, direktor Narodne biblioteke “Branko Čučak” u Han Pijesku, koja je organizovala predstavljanje knjige, naglasila je da je “Mali atlas velikog svijeta” prva takva publikacija koju je objavila ova ustanova, kao i izazov.

– Ovo nam govori da i male sredine kao što su Sokolac i Han Pijesak mogu da pruže zajednici puno – rekla je Radulovićeva.

Prema njenim riječima, ova knjiga nastala je iz potrebe za jednim savremenim pogledom statističkih pregleda svih zemalja svijeta, jer su promjene u posljednjih stotinu godina tako brze i dinamične da ih je teško pratiti, te da društveno-ekonomska zbivanja, razvoj novih zemalja i regiona, preobražaj svijeta, nameću potrebu stalnog praćenja i dopunjavanja podatka.

“Mali atlas velikog svijeta” prva je štampana knjiga Milivoja Jankovića, penzionera sa Sokoca koji već ima pripremljenu za štampu monografiju “Jankovići – od Durmitora do Romanije”, te prikupljeno više od 30.000 misli, izreka, mudrosti i poslovica koje će se, takođe, naći u jednoj od njegovih knjiga.

CATEGORIES
Share This