Luvr je stavio cjelokupnu kolekciju onlajn i besplatno

Luvr je stavio cjelokupnu kolekciju onlajn i besplatno

Legendarni muzej Luvr u Parizu trenutno je zatvoren zbog pandemije koronavirusa. Međutim, kao i mnoge umjetničke institucije širom svijeta, Luvr je iskoristio priliku da svoju ogromnu kolekciju umjetničkih djela i artefakata predstavi globalnoj publici kroz virtuelne kataloge.

Muzej je na svojoj veb stranici dodao novu, besplatnu platformu na kojoj istraživači i ljubitelji umjetnosti mogu da pregledaju 482.000 djela iz bogate kolekcije.

Ovo je omogućeno je naporima muzeja da se digitalizuje.

“Po prvi put svako može besplatno da pristupi cijeloj kolekciji dela sa računara ili telefona, bilo da je djelo izloženo u muzeju, pozajmljeno, ili u skladištu. Zapanjujuće kulturno naslijeđe Luvra sada je na samo jedan klik!”, izjavio je direktor muzeja Luvr Jean-Luc Martinez.

Preko njihove internet stranice možete pretraživati umjetnike ili određena umjetnička djela. Na stranici je moguće pronaći informacije o svakom umjetničkom djelu, njegovom nastanku i porijeklu.

Ali ako više volite interaktivnije iskustvo, postoji i funkcija virtuelne mape. “Prošetajte” hodnicima Luvra (nekada kraljevske palate) i istražite umjetnička djela izložena u prostorijama muzeja.

bizlife.rs

CATEGORIES
Share This

COMMENTS