“Luča” sija u stripu: Nada da će riječi mudraca sa Cetinja doprijeti do mnogo šireg kruga čitalaca

“Luča” sija u stripu: Nada da će riječi mudraca sa Cetinja doprijeti do mnogo šireg kruga čitalaca

Za sve ljubitelje devete umjetnosti i poezije neprevaziđenog pesnika Njegoša, nepunu godinu poslije “Gorskog vijenca” u stripu, urednici i izdavači iz kuće “Forma B” objavili su novo stripovano djelo pustinjaka cetinjskog.

Za pretakanje u strip velikog djela, “Luča mikrokozma”, ovako brzo nakon velikog uspjeha koji je polučio “Gorski vijenac”, najveći je “krivac” sam autor – velikan duhovnog stripa Geza Šetet, slikar iz Tavakuta.

– Geza je iz biblioteke, ne bi li se podsetio velikog dela, uzeo izdanje u kome se uz “Gorski vijenac”, među istim koricama našla i “Luča mikrokozma” – priča Ilija Mirović, jedan od izdavača i urednika, uz Predraga Roćenovića i Radojicu Todorova. – Pročitao je oba i rekao, “Meni je “Luča” čak i bolja. Nacrtaću “Gorski vijenac”, ali i “Luču”, a vi mi je samo objavite, molim vas”. I zaista ih je završio praktično uporedo.

Crtajući djelo u kome je, kako kažu, Vladika Rade možda dao najviše sebe, a ipak su ga, zbog dubine filozofsko-teološke misli, zaista iščitali samo odabrani, autor je bio posebno inspirisan. Svi učesnici u ovom poduhvatu nadaju se da će, u ovom izdanju, ponovo sa naslovnicom maestra Željka Paheka, “Luča” doprijeti do mnogo šireg kruga čitalaca i poštovalaca reči mudraca sa Cetinja.

A nedavno je ovaj umjetnik posetio Cetinje, ne bi li upio što više detalja za sledeću ilustraciju Njegoša – djela “Lažni car Šćepan Mali”, u istom timu koji pobjeđuje, a koji će tako zaokružiti triling najčuvenijih Njegoševih djela u formi stripa.

novosti.rs

CATEGORIES
Share This