Klint Istvud se u 92. godini oprašta od filma

Klint Istvud se u 92. godini oprašta od filma

Američki glumac Klint Istvud objavio je danas na svom Tviter profilu da se u 92. godini života oprašta od karijere na filmu.

Legendarni glumac je u objavi napisao:

– Mislim da je ostariti graciozno vrlo važan talenat. Za mene je prekasno – a njegova odluka rastužila je mnoge fanove.

Svoju bogatu karijeru, koja traje više od 60 godina, Istvud je započeo ulogama u vestern filmovima. Pored glume, bavio se i režijom, a nagradu Američke filmske akademije, Oskara, dobio je čak pet puta.

Na velikom je platnu još od davne 1959. godine, iako mu početak karijere nije bio tako sjajan: zbog ugovora s Univerzalom, po kojem je imao niske prihode, slavni glumac morao se baviti i drugim poslovima da skrpi kraj s krajem, te je bio vatrogasac, radio u trgovinama i kao spasilac.

U vesternima je počeo da glumi jer je producentima ličio na kauboja, a osim Džona Vejna to nije nikome dotad uspelo. Glumio je u popularnoj dolarskoj trilogiji krajem 60-ih godina, a poznati pončo u kojem se pojavljivao tokom filmova nije opran, a kako je Istvud naveo, komad bi se raspao da su ga oprali.

Tokom karijere Istvud je često pokušavao da se bavi politikom, a podržao je Donalda Trampa u njegovom kandidovanju za Bijelu kuću. Mnogi su ga kritikovali zbog toga, ali je on odbijao da prihvati činjenicu da je konzervativac.

Izjavio je kako se njegova vjerovanja protive nekim Trampovim potezima, te objasnio na kraju da nije toliko “za” njegovu politiku, već da se samo u nekim trenucima s njim slaže.

 

Godine 1986. kandidovao se za gradonačelnika gradića Karmel-baj-d-Si u Kaliforniji i pobijedio, a njegov najveći uspjeh bilo je ukidanje zabrane prodavanja sladoleda u gradiću nakon godina postojanja tog bizarnog zakona.

Tokom karijere bio je jedan najplaćenijih glumaca u Holivudu, a jednako je uspješan bio i kao reditelj. Za muziku u njegovim filmovima često je zaslužan njegov sin Kajl, koji je dzež muzičar, a otac ga je u ranoj mladosti uveo u svijet filma. Sam Istvud je talentovani muzičar, a u mnogim je filmovima i sam svirao numere.

Istvudov najveći hit bio je 2004. godine, kada je za film “Djevojka od milion dolara” dobio sedam nominacija za Oskara – on je tada je imao 74 godine i postao je najstarija osoba ikada koja je dobila Oskara za najbolju režiju.

Kad je riječ o njegovim ulogama, bio je jako izbirljiv, a odbio je velike filmove poput onih o Supermenu i Džejmsu Bondu.

Američki mediji pišu kako glumac ima osmoro dece, mada niko nije siguran da li je taj broj tačan. Prema dokumentarnom filmu iz 2012. godine, broj njegove djece je nepoznat, s obzirom na to da je prvo dijete dobio još dok je bio u srednjoj školi i niko, uključujući i biografa glumačke legende, nije otkrio tačan broj. U intervjuu 2009. godine Istvud je naveo da ima “najmanje sedmoro djece”, ali da ni on sam nije siguran u to.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This