Kako je Pablo Pikaso napravio plakat za “Bitku na Neretvi”?

Kako je Pablo Pikaso napravio plakat za “Bitku na Neretvi”?

Film “Bitka na Neretvi”, Veljka Bulajića iz 1969, najskuplje je ostvarenje snimljeno u SFR Jugoslaviji. Englesku verziju plakata stvorio je Pablo Pikaso.

Riječ je o petom najskupljem filmu svih vremena van engleskog govornog područja. Snimanje i postprodukcija trajali su 18 mjeseci. Pablo Pikaso dizajnirao je englesku verziju plakata za film.

Umjetnik je u svojoj karijeri uradio samo dva filmska plakata. Jedan za španski film “Andaluzijski pas” iz 1929. godine, a drugi za “Bitku na Neretvi”.

Priča o plakatu počinje 1964. godine u Monte Karlu, gdje je dokumentarni film Veljka Bulajića “Skopje 63” dobio Gran pri Zlatna nimfa i nagradu kritike. Predsjednik žirija bio je francuski akademik Marsel Ašard, koji je za vrijeme festivala stanovao kod svog prijatelja Pikasa i pokazao mu kopiju filma u njegovom studiju.

Pikaso je došao na završnu svečanost festivala i čestitao Veljku Bulajiću. Nekoliko godina kasnije Veljko Bulajić je Pikasovom agentu u Parizu predložio da zamoli Pikasa da napravi plakat za film “Bitka na Neretvi”. Pogledavši film i proučivši dešavanja u filmu, Pikaso je potvrdio da će napraviti plakat, ali da će uzeti dio iz svoje slike Sabinjanke i zatražio samo da boja plakata bude crvena. On nije tražio nikakav honorar, a jedini zahtjev mu je bio da dobije 12 boca vina iz Jugoslavije.

Inspiraciju za filmski plakat, Pablo Pikaso je našao u mitu o Sabinjankama, koji je bio motiv više njegovih slika. Ovaj plakat ima sve karakteristike Pikasovog kubizma. Njegova geometrijska struktura nosi istinsku monumentalnu uzvišenost i nizom snažnih likova podsjeća na agoniju i apsurdnost rata. Jaka crvena boja plakata simboliše herojstvo, stradanja, krv i borbu za slobodu.

Plakat za film “Bitka na Neretvi” je štampan u ograničenom tiražu i svaki primjerak je potpisao Pikaso na poleđini. “Njujork tajms” je u nedjeljnom broju, u 1 200 000 primjeraka, objavio taj plakat.

Prije premijere filma razvila se rasprava o tome kome će pripasti. Bilo je ideja da bude u Saveznoj skupštini, u Izvršnom vijeću ili u Titovom kabinetu. Plakat je ipak zadržao Veljko Bulajić jer ga je i platio. Koštao je, kako smo naveli, samo 12 flaša vina, jer toliko je Pikaso tražio. Veljko Bulajić mu je napravio izvrsnu kolekciju vina iz Srbije, Dalmacije i Makedonije.

Srpskakafe

CATEGORIES
Share This