Kako je objekat pod zaštitom RS postao kafe bar?!

Kako je objekat pod zaštitom RS postao kafe bar?!

Očito su na potezu nadležni, koji bi trebali provjeriti da li je došlo do ugržavanja brane Klinje koja je na listi zaštićenih kulturno istorijskih spomenika.

Na lokalitetu stare brane na jezeru Klinje u Gacku otvoren je sezonski kafe bar, koji, kako saznajemo, nema nikave dozvole za rad.

Međutim, nije to jedini problem, tvrde naši čitaoci i dodaju:

– Ljetni kafe bar sagrađen je na mjestu kulturno istorijskog nasljeđa koji je na spisku kulturnih dobara Republike Srpske, jer se radi o objektu naprevljenom u vrijeme Austrougarske monarhije.

U pitanju prva vještačka akumulacija, koju je napravila Austrougarska monarhija u vremenu od 1891. do 1896. godine i koja je tada služila za potrebe navodnjavanja Gatačkog polja.

Dio te akumulacije koriste kupaču za čije potrebe je takođe davno izbetonirana plaža.

Na tom dijelu, kako tvrde naši čitaoci, izvođeni su građevinski radovi prethodnih dana što je u suprotnosti sa zakonom, jer se brana nalazi pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa koji se bavi i zaštitom i očuvanjem kulturnih dobara na području Republike Srpske u koju spada i brana Klinje.

Za sve ovo zainteresovao se i Vukota Govedarica, koji se, kako kaže, obratio kao stanovnik te opštine načelniku opštine Ognjenu Milinkoviću, ali i Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa na području Republike Srpske da mu odgovore da li je ovim radnjama ugroženo kulturno dobro na području opštine iz 19. vijeka.

“Ko je dozvolio radove na brani, koja potiče iz 19 vijeka i koja se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa? Da li su upoznati da su na tom objektu izvođeni građevinski radovi mimo zakona i  šta će preduzeti?…Šta rade inspekcijski organi?”, naveo je Govedarica.

On smatra da se ovim ugrožen istorijski objekat, koja potiče iz 19 vijeka i nalazi se pod republičkom zaštitom kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

“Pojedincima ništa nije sveto. Misle da novac i politička moć mogu sve riješiti, a ne znaju da svemu jendom dođe kraj”, kazao je Govedarica.

Kako saznajemo, novoizgrađeni kafe bar nema nikakve dozvole za rad, niti je imao za izvođenje građevinskih radova, narušio je kulturno-istorijski spomenik i sve to znaju i u gatačkoj opštini, gdje se neki za “glavu hvataju”.

Očito su na potezu nadležni, koji bi trebali provjeriti da li je došlo do ugržavanja objekta na akumulaciji Klinje, koja je na listi zaštićenih kulturno istorijskih spomenika.

(BN Foto: BN)

CATEGORIES
Share This