Jovanovići u Foči njeguju hrišćanske vrijednosti sa dva kontinenta

Jovanovići u Foči njeguju hrišćanske vrijednosti sa dva kontinenta

Praznik Vaskrsenja Hristovog prava je prilika da se podsjetimo da smo mi, hrišćani, uvijek i iznova pozvani da se okupljamo u svojim hramovima oko Hrista i u svojim porodicama-crkvama u malom. Neka nam Praznik nad praznicima bude poziv na okupljanje, zajedničarenje, međusobnu ljubav i požrtvovanje, da obnovimo narušene i učvrstimo postojeće veze. Da čuvamo i njegujemo porodicu, kapiju ka Crkvi, prvo mjesto gdje se ljubav, zajednica i požrtvovanje doživljavaju.

Ovo je jedna od vaskršnjih poruka fočanskog jereja Vjekoslava Jovanovića i njegove supruge Elizabet Hjuz Jovanović, pravoslavne Amerikanke, srpske snahe, koja već više od pet godina živi u Foči, usvajajući običaje i načine života. Običaje iz svog kraja, dalekog Masačusestsa, nesebično prenosi sugrađanima.

U razgovoru za Radio Foču, jerej Jovanović, koji je i profesor fočanske Bogoslovije „Svetog Petra Dabrobosanskog“ govorio je o porodici kao stubu svake zajednice, Crkvi u malom, duhovnom značaju Vaskrsa, međusobnom odnosu i ponašanju hrišćana, smutnim vremenima, udaljenosti i otuđenosti među ljudima. Povodom najvećeg hrišćanskog praznika, Jovanović poručuje da je smrt pobijeđena, da ljudi treba da se raduju životu. „Nemajte straha, Hristos vaskrse i pobijedi smrt“, poručio je Jovanović.

NJegova supruga, Elizabet otkrila je koji su to običaji za Vaskrs koje pravoslavni Amerikanci praktikuju. Kako se prave vaskršnji sir i hljeb, kako se umjetnički šaraju jaja, kako napraviti „kisela jaja“, otkrila je Jovanovićeva. Kako su se u Foči spojile hrišćanske vrijednosti sa dva kontinenta, poslušajte u emisiji Radio Foče.

Radio Foća

CATEGORIES
Share This