Josipa Lisac na “Banja Luka Festu” prkosila kiši

Josipa Lisac na “Banja Luka Festu” prkosila kiši

Nakon “Bajage i instruktora” koji su sinoć otvorili festival, večeras, druge večeri drugog izdanja “Banja Luka Festa” na tvrđavi Kastel, nastupila je Josipa Lisac.

Regionalna diva na scenu je izašla sa kišobranom.

Između hitova “1000 razloga”, “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Sreća”, svojim doskočicama zasmijavala je publiku koja nije strahovala zbog najavljene kiše.

“Organizatori su mi rekli Josipa ako bude kiše zbrzaj koncert. Stoga ne idemo redoslijedom, nego improvoziramo”, riječi su kojima je u jednom trenutku izmamila gromoglasan aplauz prisutnih. U drugom trenutku već bi tobož grdila muzičare i nakon odsvirane pjesme ponavljala refren, da bi gitarista bio primoran da prati njen glas i dalje. Četrdeset pet minuta svirke već je prošlo, kada je Josipa Lisac odbacila kišobran i otpjevala pjesmu “Make up”, prije toga rekavši da je pjesma objavljena daleke 1980. godine i da je grozno to što je još uvijek u modi, jer ljudi nikada nisu skinuli svoje maske.

“Kad me bilo što ponese, kao divlji vir zlobni jezik spremno kaže – opet njezin hir”, sljedeća je “stara stvar” za koju se i na ovom koncertu ispostavilo, sada na sreću, da nema namjeru izlaziti iz mode.

Josipa je nakon ove pjesme, ipak, kratko prokomentarisala da njen kišobran nije hir, te da je isti ponovo razapet zbog jakih reflektora uperenih u njene oči. To publici nije smetalo. Naprotiv, od Josipe Lisac ništa se manje od originalnosti nije ni očekivalo. Ruke i upaljeni displeji telefona u zraku, među sjedećom publikom postali su dominantni na pjesmi “Danas sam luda”.

“Divni ste jer ste došli po ovoj oluji. Došli ste od svukud, čula sam sve”, potom je poručila diva hrvatske i jugoslovenske scene. Atmosfera je, međutim, bila na vrhuncu tek prilikom izvedbe pjesme “Magla”.

“Nisu potrebne neke velike riječi, vaše prisustvo ovdje govori sve, hvala vam najljepše. Imamo još dvije pjesme, nećemo odlaziti, pa se kao vraćati na bis, da nas tada ne bi sačekala totalna oluja. Ko nema kišobran može slobodno da ode, nećemo se ljutiti. Hvala vam još jednom”, poručila je Josipa Lisac, uz riječi da dugo godina živi “Banja Luka Fest”. Publika bez kišobrana, međutim, nije je poslušala. Kraj koncerta ispraćen je stojeći i uz veliko poštovanje za veliku Josipu Lisac.

NN

CATEGORIES
Share This