„Ivanov“ na daskama NPS: Priča o krhkosti života lišenog ljubavi i smisla

„Ivanov“ na daskama NPS: Priča o krhkosti života lišenog ljubavi i smisla

Predstava „Ivanov“, rađena po tekstu Antona Pavloviča Čehova i u režiji Paola Mađelija, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) biće izvedena 4. januara sa početkom u 19.30 časova.

„Ivanov“ je, kako je zapisao Mađeli, priča jednog promašaja zvanog život, pripovijetka našeg bola, te borba protiv hipokrizije, nervoze i samoće koju nam svijet nameće. „Ivanov“ je priča o prijateljstvima, izgubljenim ljubavima i osjećanjima koja se nikada nisu realizovala.

U predstavi igraju Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Zijah Sokolović, Ermin Sijamija, Ejla Bačić, Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Merima Lepić Redžepović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Mediha Musliović, Dino Bajrović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografska rješenja uradili su Paolo Mađeli i Lejla Hodžić, kostimografkinja je Lejla Hodžić, scenski pokret potpisuje Mađeli, autori muzike su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

„‘Ivanov’ govori o krhkosti života, a mi smo u jednoj civilizacijski velikoj dilemi, kada se moramo podsjetiti koliko je život zapravo lijep i smislen ako je plemenit i uzvišen, a koliko on može postati mučan i tegoban ako je u egzistencijalnim konvulzijama, lišen ljubavi i smisla. Kud ćete bolje čitanje Čehova iz bosanske perspektive“, kazao je Dino Mustafić, direktor NPS, povodom premijere predstave, koju je ansambl pred publikom odigrao 9. decembra prošle godine.

Željka Udovičić Pleština zapisala je da se „čitava drama naših lica u ‘Ivanovu’ razapinje između prve i zadnje rečenice komada: ‘Uplašili ste me’, koju Ivanov izgovara kada se, Borkinove šale radi, nađe na nišanu puške i one ‘Ostavite me!’ kada jurne u stranu i ustrijeli se“.

„Prostor i vrijeme od puške do tog pucnja pokazuje i prokazuje kolektivne tragedije i privatne opsesije, otkriva elementarne sile koje njima upravljaju, čini od ‘isječka života’ imajući u vidu ljudske sudbine – veliku dramsku formu. Krivaca ovdje nema. Nema pozitivnih i negativnih junaka. Nema ni junaka. Sve sami obični ljudi. Nitko nije amnestiran od odgovornosti za vlastitu sudbinu, niti ikoga optužuje za upropaštavanje tuđe. Baš svatko djeluje, donosi dobre ili loše odluke iz vlastitoga egoizma“, pojasnila je Udovičić Pleština.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This