Istorija starogradske muzike kroz pjesme: Još litar jedan (VIDEO)

Istorija starogradske muzike kroz pjesme: Još litar jedan (VIDEO)

Vukašin – Vule Jevtić rođen je 1913. godine u Rosici (Župa), i jedan je od najpoznatijih vokalnih interpretatora narodne muzike u Srbiji.

Umro je u Ribarskoj Banji 1981. godine, a malo je poznato da je Jevtić kompozitor čuvene “narodne” pjesme “Još litar jedan”!

Književnik Jovan Nikolić u eseju o Vuletovom životu objašnjava koliki je umjetnik i boem bio. Bio je prvi dobitnik Estradne nagrade Jugoslavije. Tokom sedamdesetih, i sam u sedmoj deceniji života, imao je svoje mjesto u “Šumatovcu” (prije podne) i “Maderi” (predveče). Vukašin Jevtić je stekao široku popularnost kod ljubitelja narodne muzike svojevrsnim doživljavanjem narodne melodije i emotivnom interpretacijom. Za njegov muzički razvoj od velikog je značaja bio susret s Vlastimirom Pavlovićem Carevcem.

Interpretacija pjesme “Što grad Smederevo” na najbolji način pokazuje osobine njegovog pjevanja. Carevac je prihvatio njegov način interpretacije bez ikakvih izmjena, a stil tog izvođenja nazvao “vulizam”.

Vule Jevtić je uoči Drugog svjetskog rata s Vlastimirom Pavlovićem Carevcem bio vodeći muzički tandem Radio Beograda. Nijemci su ih uhapsili na početku rata i poslali u logore. Njihova sudbina je zaista bila surova. Jeftić i Carevac su bili zaista bliski prijatelji. Bodreći jedan drugog uspjeli su da prežive pakao logorskog života.

U biografskoj knjizi o Carevcu podrobno se opisuju njihovi logoraški dani, kada je samo još jedan litar vina mogao da spase njihove napaćene duše. Kada su se 1945. godine obojica vratila iz Dahaua prihvatio ih je Radio Beograd, u kojem je Vule ostao narednu deceniju, a zatim se vratio kafanama i prije rata modernom takozvanom “astalskom pjevanju”.

Još litar jedan

Još litar jedan

dobrog vina dajte nama vi,

da krenemo s pesmom

složni svi.

Jer kad su nam pune čaše,

i kada se na nas smeše snaše –

čaša vina, puno srce svima.

Uzmi čašu vina, do dna popij,

pa zagrli svoju dragu, pa se sav rastopi,

jer časa vina, puno srce svima.

Još litar jedan

dobrog vina dajte nama vi,

da krenemo s pesmom

složni svi.

Pa uzmimo violine, tambure il’ gitare.

Zapevajmo pesme divne stare,

jer danas jesmo, sutra ko zna gde smo.

Još litar jedan dobrog vina dajte nama vi,

da krenemo s pesmom složni svi.

Srpska info

CATEGORIES
Share This