Hip-hop: Od Bronksa prije 50 godina, do globalnog muzičkog pravca

Hip-hop: Od Bronksa prije 50 godina, do globalnog muzičkog pravca

– U SAD se obilježava pet decenija hip-hop muzike, a tim povodom večeras će biti doduijeljene muzičke nagrade Blek entertejnment televižen (BET).

Prije 50 godina, 11. avgusta, 18-godišnji Klajv Kempbel, poznat kao di-džej Kul Herc i njegova mlađa sestra Sindi, odlučili su da prirede zabavu povodom kraja ljeta i početka škole, u sobi za snimanje u njihovom stanu u njujorškom Bronksu, i ta žurka će u muzici ostati zapamćena kao istorijski dan rađanja hip-hopa.

Inovacije koje je mladi crnac, poreklom s Jamajke, tada pokazao u načinu puštanja ploča, unijele su „varnice“ u muzičku scenu u SAD tog vremena i izrodile jedan od najuticajnijih muzičkih pokreta u cijelom svijetu.

„Na našim žurkama sedamdesetih godina u Njujorku, radilo se o nečemu većem od nas samih. Hip-hop je istovremeno američka imigrantska i globalna priča – pripada svima. A danas se i dalje može vidjeti i osjetiti“, rekao je Đ Kul Herc, koga nazivaju ocem hip-hopa.

Jubilej tog muzičkog pravca biće obilježen u SAD, ali i svijetu, koncertima, turnejama, umjetničkim takmičenjima i izložbama, u kojima će učestvovati muzičari, di-džejevi, emsijevi, brejkdenseri, bitbokseri, grafiti umjetnici i drugi.

Nagrade BET, koje dodjeljuje TV koja je podržavala hip-hop proteklih decenija kroz više emisija, biće dodijeljene večeras na ceremoniji u Majkrosoft teatru u Los Anđelesu, na kojoj će se izvrtjeti najznačajniji momenti hip-hopa.

Najviše nominacija, i to sedam, ima Drejk, između ostalog za najboljeg muškog hip-hop umjetnika, najboljeg R&B/pop umjetnika, kao i za album godine.

Reper, producent i jedan od pionira hip-hopa Basta Rajms  ima pet nominacija, a dobiće i nagradu za životno djelo, prenio je AP.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This