Gajiću nagrada za najbolju ideju za TV seriju „Vilino jezero“

Gajiću nagrada za najbolju ideju za TV seriju „Vilino jezero“

– Dramaturg Milan Gajić nagrađen je za najbolju ideju za igranu TV seriju pod nazivom „Vilino jezero“ u okviru radionice „Vrajters rum“ Writers room/.

Vršilac dužnosti direktora Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić rekla je da je najbolja ideja nagrađena sa 4.000 KM što predstavlja stimulaciju za autora da nastavi da dalje razrađuje ideju kako bi došao do kvalitetnog scenarija za seriju.

Ona je istakla da je cilj Centra da se autori na ovaj način uvezuju, razmjenjuju ideje i uspostavljaju i jačaju saradničke odnose kako bi u budućnosti mogli zajedno da iznesu neki projekat.

Radionicu, koja je održana od petka, 16. juna, do danas u organizaciji Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, vodio je srpski scenarista i dramaturg Boban Jevtić.U radionici je učestvovalo devet autora koji su pod vođstvom mentora radili intenzivno četiri dana na razradi osam ideja.

„Svi projekti koji su učestvovali u programu, bez obzira na stepen razvijenosti, odlikuju se originalnošću, autentičnošću i obećavajućim smerom u razvoju, tako da stoji preporuka da se rad na njima nastavi jer finalni proizvod sigurno može biti vredan pažnje i eventualne produkcijske podrške“, rekao je Jevtić.

On je naveo da novačana nagrada ide projektu koji je najrazvijeniji, sa jasno postavljenim idejnim i narativnim planom sa fokusom o temi koja je slabo zastupljena, a u ovim vremenima, itekako važna i urgentna, saopšteno je iz Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.

Gajić, koji je i viši asistent na Katedri za istoriju i teoriju filma i teatra, dramaturgiju i produkciju na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, istakao je da je nagrada za najbolju ideju za TV seriju dodatno učvrstila njegovo uvjerenje da je sadržaj na televiziji koji, uz odrasle, mogu da gledaju i najmlađi, nepravedno zanemaren.

„TV serija žVilino jezerož gledaocima će ponuditi kartu za odlazak u fantastični mitološki svijet prepun avantura i misterija. U njemu će najmlađi junaci otkriti dijelove djetinjstva koje nisu ni slutili, niti znali da su im neophodni“, istakao je Gajić.

Gajić je napisao više scenarija i drama, radio na adaptaciji i poboljšanju tuđih tekstova, a bio je i dramaturg na nekoliko pozorišnih predstava. Neki od značajnijih radova na filmu i televiziji su „Škola na selu“, film srednjeg metra premijerno prikazan 2020. godine, dvanaest epizoda dječje TV emisije „Šareni svijet“ prikazane 2015. godine na ELTA TV i dvanaest epizoda TV serije „Zamalo život“ prikazane 2013. godine na RTRS-u.

Od dramskih tekstova se izdvajaju dječja drama „Nismo svi letači“ premijerno izvedena u Dječijem pozorištu Republike Srpske 2018. godine i dramatizacija zbirke pripovijedaka Džoa Molera „Izgubljeni u Bruklinu“ premijerno izvedena 2014. godine u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

CATEGORIES
Share This