Filmovi Sime Brdara u Norveškoj: Svjedočanstva o ustaškim zločinima u Jasenovcu

Filmovi Sime Brdara u Norveškoj: Svjedočanstva o ustaškim zločinima u Jasenovcu

Pretpremijera kratkometražnog filma Sime Brdara „Ode kolijevka“ i prikazivanje kratkometražnog filma iz 2016. „Krst od krvi“  istog autora održaće se u petak 29. aprila u Solvberget biblioteci u norveškom gradu Stavangeru.

Film “Ode kolijevka” svjedoči o ustaškim zvjerstima u Potkozarju tokom Drugog svjetskog rata, kada su mnogi stanovnici, u većini srpske nacionalnosti, likvidirani te skončali živote u najstrašnijim mukama.

– Glavni lik odnosno svjedok zločina je Rajko Medić iz Jutrogošte, koji je ispred filmske kamere ispričao svoju tešku životnu dramu. Ovo su rijetke prilike kada je on smogao snage da o stradanjima svoje rodbine, komšija i sunarodnika u Jasenovcu i drugim logorima smrti NDH-a javno govori – izjavio je za Srpskainfo Simo Brdar, istoričar i autor filma.

Rajko je na kraju filma kao i tokom snimanja, podsjeća Brdart, više puta kazao da se godinama trudio da sve to zaboravi, da izbriše rat iz svoga sjećanja.

– U tome je u velikoj mjeri uspio. Ne može se živjeti sa toliko bola i nesanice, ukoliko bih češće ponavljao priču o strašnim zločinima. Film će konkurisati za nagrade na svjetskim festivalima, a Simo vjeruje da će ovo biti filmski prilog za lakše shvatanje i bolje razumijevanje razmjera zla koje se ovdje dogodilo u Drugom svjetskom ratu.“ – rekao je Simo Brdar.

Njegov film „Krst od krvi“ na jedinstven i autentičan način svjedoči o Srbima koji su tokom Drugog svjetskog rata stradali u logorima u Norveškoj, ali i pomoći koju im je pružalo norveško stanovništvo. Ovaj film govori o jednoj sudbini kroz koju se prelamaju sudbine i svih drugih 2 300 srpskih logoraša koji su stradali u nacističkim logorima u Norveškoj.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This