Festivalom guslara završeno obilježavanje Spasovdana

Festivalom guslara završeno obilježavanje Spasovdana

Festivalom guslara Republike Srpske, koji je održan na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja sinoć je završeno obilježavanje krsne slave grada – Spasovdana, za koju je bio priređen bogat trodnevni program.

Festivalu je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je podsjetio da je ove godine odlučeno da se slava grada proslavlja tri dana kako nalaže i stara srpska tradicija.

– Treće veče simbolično smo posvetili guslarima i guslama kao tradicionalnom srpskom instrumentu koji je neodvojiv od našeg identiteta, jer se vezuje za epsku poeziju, naše junake i najteža vremena koja smo kao narod prošli – poručio je gradonačelnik, te dodao da se upravo kroz ovakve događaje baštini naša tradicija a njena ljepota prenosi na mlađe naraštaje.

Podsjećamo, u srijedu je bogatim kulturno-umjetničkim programom pod nazivom „U susret Spasovdanu“ ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja počelo obilježavanje krsne slave grada – Vaznesenja Gospodnjeg Spasovdana. U četvrtak, na sam dan slave – u prijepodnevnim časovima služena je Sveta arhijerejska liturgija, osveštano slavsko žito i kolač i održana Spasovdanska litija oko Sabornog hrama.

Takođe, prvi put je za sve građane organizovana proslava slave ispred Hrama uz najveću slavsku trpezu, izbor najljepše pogače i rakije, etno muziku i jedinstvenu modnu reviju „Narodni vez i moda“.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This