Etno grupa „Zahumlje“ sugrađanima poklonila koncert

Etno grupa „Zahumlje“ sugrađanima poklonila koncert

Etno grupa „Zahumlje“ iz Trebinja održala je sinoć koncert u trebinjskom Kulturnom centru pred mnogobrojnom publikom koja je imala priliku da uživa u izvornim pjesmama iz BiH, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Rumunije i Rusije, te nekolicini novih pjesama u aranžmanu ove grupe.

Vokal etno grupe „Zahumlje“ Marina Ćorluka rekla je Srni da je večerašnji nastup zapravo javna proba ove grupe koju poklanjaju publici.

„Mi smo taj izvorni zvuk djelimično modernizovali, uključili smo naše instrumentaliste, tako da smo se potrudili da stare narodne pjesme očuvamo u izvornom obliku, a opet da ih prilagodimo današnjem mentalitetu i uhu mladog čovjeka“, objasnila je Ćorluka.

Vokal etno grupe „Zahumlje“ Bojan Srba rekao je Srni da je postojanje ovakvih sastava značajno zbog očuvanja i njegovanja izvorne tradicije i pjesama.

„Repertoar smo birali prema ličnim afinitetima“, rekao je Srba.

Etno grupa „Zahumlje“ formirana je u martu 2010. godine, a trenutno broji 13 članova.

Ovaj vokalno-instrumentalni sastav njeguje tradicionalnu muziku Balkana, a članove je okupila ljubav prema narodnom stvaralaštvu i želja da izvornu muziku spasu od zaborava, ali i približe mladim naraštajima.

Do sada su imali brojne uspješne nastupe širom Republike Srpske, u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Održavanje koncerta pomogli su Gradska uprava Trebinje, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, Kulturni centar i gradska Turistička organizacija.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This