Episkop Ilarion otvorio izložbu „Misionari slikom“

Episkop Ilarion otvorio izložbu „Misionari slikom“

Njegovo preosveštenstvo Episkop novobrdski g. Ilarion otvorio je 10. januara 2023. godine u Galeriji „Progres“ u Beogradu izložbu „Misionari slikom“.

Na izložbi su prikazani radovi Vladimira D. Karanovića, Mare J. Đurović i Tijane Stamenović. Izložba će biti otvorena do 20. januara 2023. godine.

Akademija SPC za umetnosti i konservaciju je na Instagramu ovim povodom objavila:

Izuzetna nam je čast što je po blagoslovu NJegove svetosti Patrijarha srpskog, G. Porfirija izložbu otvorio Njegovo preosveštenstvo Episkop novobrdski, g. Ilarion.

Prisutnima se najpre obratio prodekan za crkvene poslove na Akademiji SPC za umetnosti i konservaciju, jerej dr Darko Stojanović koji je istakao da su tri autora današnje izložbe seme koje je Akademija dobro “posejala” i da je dobar plod to seme dalo. Takođe je istakao da se izložba crkvenih radova razlikuje od drugih izložbi zato što ona predstavlja preobraženi svet, jer svaka ikona ima svetlost Vaskrsenja Hristovog i život večni.

Njegovo preosveštenstvo Episkop Ilarion je najpre preneo molitvene pozdrave i blagoslove NJegove svetosti Patrijarha Profirija i istakao da mu je velika radost što prisustvuje ovom parčetu lepote u ovom svetu i da je čovek stvoren da bude umetnik da bude neko ko preobražava tvorevinu i da je prinosi ponovo Bogu: “To je jedan liturgijski pokret gde mi prinosimo Bogu tvorevinu na koju smo ostavili naš pečat. I posebno je radosno kada je taj preobražaj izvorno lep izvorno dobar.”

Vladika Ilarion je pohvalio i radove profesora i studenata Akademije SPC za umetnosti i konservaciju, istakavši da se tu vidi jedan dah izvorne i autentične slobode, jer su kanoni potrebni u svakoj umetnosti da bi se čuvajući kanone i neku disciplinu došlo do prave i autentične slobode: “Ta vrsta discipline, umeća je vrlo bitna jer ne može neko ko nema umeće da predstavi život, a iz ovih ikona naših dragih Vladimira Karanovića, Mare Đurović i Tijane Stamenović se oseća jedan dah one prave slobode kojom treba da odiše crkvena umetnost. Ikona treba da bude uteha, taj prozor u večni život iz koga nam dolazi svetlost, onaj dah Vaskrsenja Hristovog.”

U muzičkom delu programa nastupio je muzički duet “Gromovanje” koji čine Biljana Lazić (vokal, klavir) i Nenad Kutnahorski (gitara).

Takođe je najavljeno autorsko i stručno vođenje kroz izložbu „Misionari slikom” koja je otvorena za posetioce do 20.01. u galeriji Progres u Beogradu (Knez Mihailova 27).

Autori će biti u galeriji za posetioce po sledećem rasporedu:

12. 1. LJiljana Nestorović, 14-17h

13. 1. Mara Đurović, 15-18h

14. 1. Tijana Stamenović, 14-17h

15. 1. LJiljana Nestorović, 13-16h i

Vladimir Karanović, 16-20h

16. 1. Tijana Stamenović,14 -17h

17. 1. Mara Đurović, 15-17 i 19- 20h

18. 1 Tijana Stamenović, 14-16 i Mara Đurović 16-18h

19. 1. Vladimir Karanović, 17-20h

20. 1. Vladimir Karanović, 17-20h

 

Izvor: TV Hram; Akademija SPC

CATEGORIES
Share This