Dva jubileja revije “Zmijanje” – 50 brojeva i 30 godina izlaženja

Dva jubileja revije “Zmijanje” – 50 brojeva i 30 godina izlaženja

U okviru minulog 57. “Kočićevog zbora” objavljen je 50. broj revije “Zmijanje”, a ovaj jubilej upotpunjen je još jednim, revija je proslavila i 30 godina izlaženja. Svih 50 brojeva uredio je banjalučki književnik i novinar Ranko Preradović Deda, a na posljednjem broju, pored njega, radili su Vidosav Đurđević i Miladin Berić. Kao direktor potpisan je Vinko Lolić.

O dva jubileja revije “Zmijanje”, Preradović je govorio za “Nezavisne”.

“Početkom devedesetih godina prošlog vijeka Zmijanjci su obnovili rad svog društva ‘Zmijanje’, koje je prvobitno osnovano 1929. godine, a koje je zaslužno za podizanje spomenika Petru Kočiću koji danas imamo u Banjaluci. Obnova se dogodila pri kraju 1991. godine. Pozvan sam da im se pridružim i da pomognem, ukoliko je moguće, oko organizacije Kočićevog zbora. Rekli su da oni preuzimaju organizaciju, jer više nije imao ko i tako je nastavljeno održavanje ‘Kočićevog zbora’. U međuvremenu su mi predložili da osmislim nešto što bi se pri zboru pojavljivalo kao novina i tako je nastala revija ‘Zmijanje'”, prisjetio se Preradović.

On kaže da je revija “Zmijanje” ispočetka zamišljena ambiciozno, ali da je na kraju počela izlaziti tek pri “Kočićevim zborovima” jednom godišnje.

“U februaru 1992. izašao je prvi broj i u prvo vrijeme je izlazio svakih 21 dan, potom jednom mjesečno, ali je vrlo brzo nestalo novaca i ‘Zmijanje’ je ostalo da izlazi samo prigodom ‘Kočievih zborova’. Dakle, za ovih 30 godina izašlo je 50 brojeva. Lično mislim da je to koristan doprinos ne samo zboru i zborovanju, nego i obilježavanu Kočićevog lika i djela, te značajan pogled na ‘Zmijanje’ pri njegovanju kulture, pogotovo književnosti”, ističe Preradović.

On kaže da je revija “Zmijanje” opstala pukim entuzijazmom.

“Dosta smo kritički prilazili programima zborova i na taj način učestvovali smo u kreiranju programa, jer su se organizatori zborova mijenjali. Danas je to Zavičajno udruženje ‘Zmijanje’, sutra je Ministarstvo prosvjete i kulture, prekosutra je Gradska uprava. ‘Zmijanje’ je sve to vrijeme izlazilo i opstalo zahvaljujući našem entuzijazmu”, poručuje Preradović.

Pedeseti broj revije “Zmijanje”, kao organizator “Kočićevog zbora”, finansirao je grad Banjaluka i s tim u vezi pozdravni tekst napisao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

“Petar Kočić nam je danas potreban kao veliki pisac i kao pouzdani putovođa, na jednom prostoru na kome se kretanje, nerijetko, odvija unazad. Potreban nam je kao buntovnik, u vremenu kada su se mnogi predali, kao glasan tribun u vremenu kada mnogi ćute, kao čuvar otadžbine i jezika, u vremenu kada ih mnogi izdaju”, poručio je Stanivuković u uvodniku 50. broja “Zmijanja”.

U 50. broju, između ostalog, objavljeni su tekstovi učesnika književnog dijela manifestacije 57. “Kočićev zbor”: Duška M. Petrovića, Živka Vujića, Laure Barne, Vidaka Maslovarića, Stevke Kozić Preradović, Milka Grbovića, Maje Danilovića, Miladina Berića. Tu je i intervju s Anđelkom Anušićem, ovogodišnjim dobitnikom Kočićeve nagrade, te prilozi Zorana Kostića, Nenada Novakovića, Ljiljane Mačkić, Save Guslov Marčeta, Mome Goljanina, Andreja Vranješa, Grozde Regodić, Vida Vukelića, Mirka Ljubanića, Drage Vrućinića, Nikole Tomovića itd.

Posebno zanimljiv je intervju sa Duškom Rakovićem, prvim direktorom revije “Zmijanje” i jednim od osnivača istoimenog društva, u kojem se prisjetio početaka.

“Osjećalo se ratno stanje i bilo je pomalo rizično organizovati zborovanje u tim okolnostima, ali bili smo mladi, drugačije smo razmišljali, pa smo se usudili organizovati ‘Kočićev zbor’ po novom receptu”, istakao je Raković.

On je podsjetio da je po osnivanju revije “Zmijanja”, osnovana i Kočićeva nagrada koja se i danas dodjeljuje u okviru “Kočićevog zbora”.

“Do sada je ovo priznanje dobilo tridesetak poznatih i manje poznatih srpskih književnika. To je velika naša tekovina, uz reviju ‘Zmijanje'”, poručio je Raković.

(Nezavisne)
CATEGORIES
Share This