Događaji o kojima nije govorio nego ih zapisao: Ostavština Vase Čubrilovića o Sarajevskom atentatu objavljena u knjizi “Sećanja” (FOTO)

Događaji o kojima nije govorio nego ih zapisao: Ostavština Vase Čubrilovića o Sarajevskom atentatu objavljena u knjizi “Sećanja” (FOTO)

Knjiga „Sećanja“ posvećena Vasi Čubriloviću, jednom od najznamenitijih Gradiščana, istoričaru, članu Srpske akademije nauka i umjetnosti, učesniku Sarajevskog atentata 1914. godine, predstavljena je u utorak naveče u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Riječ je o jedinstvenom istorijskom dokumentu u kojem jedan od učesnika Sarajevskog atentata iz 1914. godine prvi put iznosi sjećanja na jedan od najvažnijih i najdramatičnijih dana u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji, rečeno je na promociji knjige.

Ovo djelo objavljeno je zahvaljujući Srpskoj akademiji nauka, akademiku Vasiliju Krestiću i izdavačkoj kući „Vukotić media“. Burni istorijski događaji osvijetljeni su iz prve ruke.

Akademik Vasilije Krestić, Čubrilovićev kolega kazao je, da je ova knjiga značajan istorijski izvor jer je Čubrilović imao šta da kaže o svom učešću u Sarajevskom atentatu, o politici između dva svjetska rata, ali i o drugim dešavanjima tog doba pa sve do rodne Gradiške, i istorijske vjetrometine svoga zavičaja.

Vaso Čubrilović, za razliku od starijeg brata Veljka, takođe učesnika atentata, pošteđen je smrtne kazne zato što je bio maloljetan u vrijeme izvršenja atentata na austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda 1914. godine.

– U memoarima objavljenim u knjizi, Vaso Čubrilović iznosi nešto o čemu za života nikad nije progovorio, kako je izgledalo stanje u BiH pred atentat, kako su se zavjerenici spremali za ovaj čin, kako je iz sata u sat izgledalo njihovo kretanje na dan ubistva prestolonasljednika Franca Ferdinanda, kako je izgledalo suđenje, a kako robija…

Takođe je zapisao i kako je izgledala Srbija njegovog vremena, pa i kako je vidio rješavanje kosovskog pitanja – naglašeno je na beogradskoj promociji, kojoj je prethodila promocija ove knjige u Gradiški.

Ovaj ugledni profesor, akademik, poslanik i ministar, za života nije želio da govori o tim događajima, ali je sjećanja zapisao još davne 1970-te godine.

Ona se nalaze u rukopisnoj ostavštini profesora Čubrilovića koju je zavještao Arhivu SANU, prije smrti 1990. godine.

O knjizi su govorili akademik Vasilije Krestić, akademik Slavenko Terzić, dopisni član SANU Mira Radojević, profesor književnost Radana Vila Stanišljević i izdavač Manjo Vukotić.

Predstavljanju knjige “Sećanja” Vase Čubrilovića, o kojoj je još govorila predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Gradiška Radana Vila Stanišljević, prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić, gradski menadžer Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujčić, direktor Narodne biblioteke Gradiška Snježana Miljković, te brojni građani.
(Srpskainfo)
CATEGORIES
Share This