Danas je Svjetski dan knjige

Danas je Svjetski dan knjige

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila od 1995. godine odlukom organizacije UNESCO. Ovaj datum je ujedno datum rođenja i smrti Vilijama Šekspira i datum smrti Migela de Servantesa, pa je to bio povod da se baš ovog dana slave knjige i književnost.

Oba pisca su bili veliki vizionari, svevremeni autori i umjetnici ispred svog vremena.Svojim djelima su obilježili ne samo književnost zemalja i epohe u kojoj su živjeli, već su univerzalnim temama, originalnim junacima i neobičnim književnim postupcima postali sinonim za svjetske književne velikane.

Svjetski dan knjige se već nekoliko godina unazad obilježava i kod nas. Izdavačke kuće organizuju književne susrete, promocije, recitovanje poezije. Biblioteke i škole organizuju književne večeri i priredbe.

Na razne načine se obilježava ovaj značajni datum, sa ciljem da se podsjetimo na značaj knjige, jedne od najvažnijih civilizacijskih tekovina i da joj ujedno i zahvalimo jer je istrajavala zajedno uz čovjeka, bila mu oslonac u najtežim trenucima i pružala prave smjernice u najvećim iskušenjima.

ISTOK

CATEGORIES
Share This

COMMENTS