Da nije Vučića, pomrli bismo od korone (VIDEO)

Da nije Vučića, pomrli bismo od korone (VIDEO)

Predsjednik si koji želi svima nama spas, sve više te volimo, predsjedniče naš, ovim stihovima je kompozitor i pjevač Mile Nikolić iz Svilajnca započeo svoju pesmu „Oda Vučiću i borcima protiv koronavirusa“. Pjesma je puštena prije tri dana na Jutjubu i već je izazvala brojne, uglavnom negativne komentare.

Nikolić se više od 30 godina bavi komponovanjem i pjevanjem narodne muzike. Međutim, ovo je prvi put da je pjesmu posvetio nekom predsjedniku.

– Možda ima neko bolji od Vučića, ali ja tog ne znam – poručuje Nikolić. Nije član SNS-a, niti je, kako kaže, glasao za naprednjake, ali Vučiću bezrezervno vjeruje. Čak smatra da bismo svi bili mrtvi od korone, da nije njega.

– Kako to mislite zašto izjednačavam njega i ljekare? Pa da ih on nije organizovao, ko bi nas liječio? Ko bi nas štitio da nije angažovao vojsku i policiju? Da nije Vučića, svi bismo pocrkali od korone – iskreno vjeruje ovaj pevač. Kaže da aktuelnog predsjednika poštuje i cijeni jer želi mir svijetu.

– Znam da ima i onih koji ga ne vole, ali to je normalno. Ni mene ne voli svako, ni vas. Ali ne treba da se mrzimo. Za Vučića nisam glasao, niti sam ga ikada upoznao. Pratim njegov rad preko medija i stekao je moje povjerenje. Kad budu izbori za predsjednika, sigurno ću glasati za njega, ističe Nikolić. On će Vučiću posvetiti još jednu pjesmu, a ode najavljuje i za Novaka Đokovića, ali i Željka Mitrovića. Na pitanje zašto za njih, odgovara – „zato što su legende“.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocjenjuje za Danas da je Mile Nikolić očigledno žrtva „medijske patologije“ a ne čovjek koji ima ili očekuje neke benefite od naprednjaka.

– Ta medijska patologija se konstantno širi i kao da smo na nju navikli. Ona svoje žrtve nalazi na različitim stranama. Bilo tako što proizvodi ovakve dobrodušne fanove, bilo tako što izaziva reakciju divljeg, bijesnog otpora, pa i mržnje – agresivne likove koji hoće da biju svakog ko stane „na put progresa“. Koji bi da vješaju svakog ko mrzi predsjednika – ukazuje Vukadinović. Prema njegovim riječima, autor ode Vučiću je samo benigna varijanta strašnog, zloćudnog medijskog stanja na koje mnogi upozoravaju.

Profesor komunikologije na kragujevačkom Univerzitetu Marko M. Đorđević ocjenjuje za Danas da je politički proces kod nas već duži niz godina poprimio odlike rijaliti šoua.

– Izgleda da je čitavu propagandnu mašineriju koja se, uoči izbora, bavi likom i djelom, ali i stvaranjem kulta, predsjednika Vučića, trebalo upotpuniti angažovanjem narodnog pjevača, Mileta iz Svilajnca. Mile nije spin doktor, ali je vrlo sličan omiljenim predsjednikovim propagandistima, Krletu, Žeksu i Vučku. Da bi farsa bila veća, i on se bavi slavljenjem „superheroja“, i on je, iako možda nesvjestan, zaokupljen masama, „piarizacijom politike“ i tabloidizacijom svijesti – smatra Đorđević. On dodaje da „Mile iz Svilajnca“ sve to čini u autentičnom kafanskom i šatorskom ambijentu, u trenucima kad se čovek opusti, „raspištolji“ i zapjeva.

– Riječi ove pjesme i melodija i ritmika u celini, neodoljivo me po stepenu besmisla i iracionalnosti, podsjećaju na pjesmu koju sam početkom devedesetih godina, u jeku građanskog rata na prostoru bivše SFRJ, čuo na nekom narodnom veselju, a koja je bila posvećena tadašnjem predsjedniku, Slobodanu Miloševiću. Jedna od strofa počinjala je stihom: „Druže Slobo, ti si komunista, volimo te ko Isusa Hrista“ – zaključuje naš sagovornik.

Početkom godine izvjesni reper Bucke odrepovao je pjesmu Cosa Nostra koja je prepjevana mantra naprednjačke retorike.

On nije repovao o ljubavi prema Vučiću već o – Đilasu lopovu, Sergeju narkomanu, Obradoviću fašisti… Tako Bucke kaže da „žuta vlast neće ponovo da nas laže“, a da lideri opozicije „dripci, narkomani i fašisti“ maltretiraju žene, te da su mladi pobjegli iz Srbije za vrijeme „vladavine žutih“ preko „Đilasovog mosta“ jer nisu imali posla.

Za razliku od Mileta Nikolića, Bucke tada nije bio raspoložen da za Danas govori o motivima da odrepuje pjesmu.

Tekst za pesmu Cosa Nostra napisao je izvijesni „Mali iz Češke“, muziku je uradio „Delta Miško“, dok je za aranžman bio zadužen „Patrik Ho“. „Mene je sramota dok ovo gledam“, „Na koga ovaj misli da maltretiraju žene? Na SNS Jutku, lokalnog kabadahiju“, neki su od komentara sa Jutjuba dok se u jednom zaključuje da je Bucke upravo stvorio novi rep pravac – „BOT RAP“.

Pionirka

Ne treba zaboraviti pionirku pjesama posvećenih Vučiću, Mariju Maximu, čiji „hit“ je prije pet godina doživio neviđeni uspjeh: „On je Vučić Aleksandar, on je Vučić Aleksandar. On voli svoju zemlju, on voli Srbiju, zbog njega ćemo ući u Evropsku uniju“, reči su kojih se i danas sjećamo.

(danas.rs)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS