Brod: Održan godišnji koncert KUD-a “Duško Trifunovič”

Brod: Održan godišnji koncert KUD-a “Duško Trifunovič”

Kulturno-umjetničko društvo „Duško Trifunović“ nakon jednogodišnje pauze uzrokovane pandemijom, sinoć je organizovalo 14. po redu godišnji koncert.

Događaj, koji je i svojevrsna smotra igre, pjesme, narodnih nošnji i iznad svega lijepog druženja, okupio je folkloraše iz Petrova, Srpca i Broda, a jedan od ciljeva je i popularizacija folklora među djecom i omladinom.

Koncert je svečano otvario načelnik opštine Brod Zoran Vidić, te tom prilikom gostima poželio dobrodošlicu, a KUD-u „Duško Trifunović“ zahvalio na organizaciji manifestacije.

–Svima želim da se ugodno osjećate, a gostima da iz Broda ponesu lijepe uspomene. Smatram da je i ovo veče, s obzirom na izuzetnu posjećenost, pokazatelj da je naša opština na dobrom putu i na to možemo biti ponosni-, poručio je Vidić.

Predsjednica KUD-a „Duško Trifunović“ Mira Marić, istakla je da je koncert i prilika da sugrađanima prikažu napredak ostvaren u minuloj godini.

-Ovo je i prilika da sumiramo šta su djeca naučila u godini iza nas. Nažalost, prošle godine nismo ogranizovali godišnji koncert zbog pandemije uzorkovane Korona virusom, ali smo predano radili, i sada, na radost naših članova, ponovo smo u prilici izaći na scenu i prikazati svu ljepotu i raskoš folkora. Koncert je i prilika za druženje sa vršnjacima iz drugih opština sa kojima su stvorena neraskidiva prijateljstva-, izjavila je Marić.

Marić je napomenula da društvo okupljaju 60-ak aktivnih članova što je garancija da će se tradicija folklora nastaviti njegovati.

Brodski folkloraši predstavili su se koreografijom Posavsko prelo, igrama iz Ponišavlja i Kumanova, a najmlađi spletom igara prilagođenim njihovom uzrastu.

Marić je za iduću godinu najavila još spektakularniji koncert kada će biti proslavljena 15. godišnjica postojanja KUD-a „Duško Trifunović“.

Brodskoj publici koreografijom „Bugarka“ i igrama iz okoline Užica predstavili su se članovi KUD-a „Milovan Gajić“ iz Petrova.

-Ovakvim koncertima šire se prijateljstva, njegujemo našu tradiciju, igru i pjesmu što i jesu ciljevi bavljenja folklorom. Po prvi put nastupamo u Brodu. Drago nam je što smo ovdje i vjerujem da je ovo samo početak divnog prijateljstva koje će trajati dugi niz godina-, rekao je Darko Petrović iz KUD-a „Milovan Gajić“ .

Gajić je istakao da kukturno-umjetnička društva nastoje animirati mlade da se bave folklorom i sačuvaju prebogatu kulturi i tradiciju našeg naroda.

Luka Polja iz ansambla narodnih igara „Lijevče“ iz Razboja rekao je da se trude očuvati tadiciju, te da su ovakve manifestacije sigurno dobar put u tom pravcu.

-Ovo su jako lijepa druženja za nas igrače, a sudeći prema gromoglasnim aplauzima sigurno je da publika cijeni naš rad i poštuje trud koji ulažemo da očuvamo kulturu i tradiciju koju smo naslijedili od svojih predaka-, naveo je Polja.

Jovana Utržen iz KUD-a „Liješće“, smatra da se kroz rad u društvima djeca socijalizuju, stiču nova prijateljstva, a ovaj koncert, kako je istakla, to potvrđuje.

-Djeca se druže, stiču nova prijateljstva i doprinose opštem cilju – čuvanju tradicije, kulture, običaja, igre, pjesme i tradicionalnih nošnji-, poručila je Utržen.

Godišnji koncert bio je veoma dobro prihvaćen kod brodske publike, tako da je amfiteatar srednjoškolskog centra bio ispunjena po posljednjeg mjesta.

 

D.I.

CATEGORIES
Share This