Boško Suvajdžić, pjesnik i istoričar: Kosovska legenda je živa, životvorna i državotvorna

Boško Suvajdžić, pjesnik i istoričar: Kosovska legenda je živa, životvorna i državotvorna

Jedan od veoma agilnih kulturnih poslenika Srbije, pisac, pjesnik i istoričar, profesor Boško Suvajdžić, dugogodišnji je predsjednik skupštine „Vukove zadužbine“.

Organizovao je veliki broj međunarodnih skupova slavistike, ali i onih posvećenih radu Vuka Karadžića.

Nedavno je izašla njegova kapitalna studija “Ključ od Kosova”, u kojoj pokušava da sistematski objasni koliki je značaj poezije koja govori o Kosovu, od narodnih pjesama do danas.

– U izdanju “Albatros plusa” izašla je knjiga “Ključ od Kosova”, koja već ima drugo izdanje. Pokušao sam čitaocima zaista da dam “Ključ od Kosova”. Vrlo je lijepo primljena knjiga i imao sam brojne promocije širom Srbije. Bilo je predstavljanje u Beogradu, Valjevu, Kosovskoj Mitrovici, Kruševcu, u Loznici na Vukovom saboru, trebalo bi da se napravi i promocija u Republici Srpskoj uskoro. Meni je bilo važno da u koricama ove knjige ne samo dam pregled, nego da pokušam da pokažem ono što mislim da je nesumnjiva činjenica, a to je da je kosovska legenda živa i životvorna.

Ona je živa, životvorna, državotvorna i ona je uporišna tačka našeg bivstva. “Ključ od Kosova” je jedna vrsta metafore, ona referira na knjigu Milosava Tešića Ključ od kuće”. Ako krenemo od kraja ka početku, vidjećemo da se cijela ta vertikala srpskog pjesništva 20. vijeka, ne samo tematski, dodiruje sa kosovskom legendom čak i tamo gdje ne bismo očekivali. Pisac Adam Mickevic je držao predavanja o kosovskoj epici na Sorboni u Parizu. Obradio sam recepciju kosovskih pjesama u XIX i XX vijeku, te značajne autore za tu tematiku poput Jovana Subotića, Sime Milutinovića Sarajlije, Ljubomira Simovića, Miladina Ševarlića i drugih. Pokušao sam da napravim integrativnu knjigu, koja kreće od naučnih književnih saznanja, preko istorijskih polemika na tu temu, sve do nove poezije koje se bave kosovskim mitom – priča Suvajdžić za Srpskainfo.

Suvajdžić je plodan pjesnik, koji je zastupljen u brojnim antologijama. Najnovija njegova zbirka se zove “Umeti Boga”. Sa svojim autorskim rok bendom “Meso” imao je par veoma primjećenih albuma, na kojima je dominirala njegova poezija.

– Zbirka “Umeti Boga” je objavljena dvojezično, na srpskom i na ruskom jeziku, u ediciji “Meridijani” Smederevske pesničke večeri. To je vrlo ugledna edicija. Radi se o zbirci mojih pjesama koje se bave aktuelnim vremenima. Tu je pjesma “Biti Srbija” pokušaj da se u ovo vrijeme napiše rodoljubiva pjesma. Mislim da su značajne pjesme “Jefimija”, “Pismo Tatjani” po uzoru na Puškina, posvećenoj mojoj koleginici Tanji Popović, koja na žalost nije više sa nama – dodaje Suvajdžić.

Glavni je organizator izložbe posvećene Vuku Karadžiću pod nazivom “Vuk i Nemci”.

– Ova izložba je bila otvorena na Vukovom saboru u Tršiću. Sada je aktuelna u Njemačkoj. Mi sa njom proslavljamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srba i Nijemaca. Postavljena je u Hamburgu, u institutu za Slavistiku, koju je otvorio profesor Robert Hodel. Ja sam održao predavanje o Vukovom boravku u Njemačkoj i njegovim susretima sa značajnim piscima kao što su Jakob Grim i Gete. To je podsjećanje na vremena XIX vijeka, kada su kulturne veze Srbije i Njemačke bile intenzivne i dragocjene. Ona će biti postavljena u Jeni, Haleu i Berlinu. To je značajan doprinos “Vukove zadužbine” našem kolektivnom sjećanju – kaže Suvajdžić na kraju razgovora za Srpskainfo.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This