Bolna istina i snažna emocija: Premijerno prikazan film „Na pravdi Boga“ u produkciji Zavičajnog muzeja Gradiška (FOTO)

Bolna istina i snažna emocija: Premijerno prikazan film „Na pravdi Boga“ u produkciji Zavičajnog muzeja Gradiška (FOTO)

Publika u Kulturnom centru Gradiška, nakon premijere dokumentarno-igranog filma “Na pravdi Boga”, u utorak naveče, iskazala je veliko poštovanje autoru Bojanu Vujčiću i učesnicima u filmu, bivšim logorašima u Jasenovcu i drugim gubilištima NDH.

Film je zasnovan na potresnim svjedočenjima djece sa Kozare i Potkozarja, koja su preživjela ratne strahote.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

 Tu bolnu istinu, svoje potresno sjećanje, oni su podijelili u filmu, potresno govorili o svome djetinjstvu u logoru, kada su izgubili najbliže, roditelje, braću, sestre, rodbinu. U tom masovnom stradanju, oni su imali sreću i snagu da to prebrode, prežive i da svjedoče šta se dešavalo – rekao je Vujčić, autor filma, istoričar i direktor Zavičajnog muzeja Gradiška,

U ovom filmu sedam osoba svjedoči o strahotama Drugog svjetskog rata, a jedna od njih je Desa Bijelić rođena Savić iz Miloševa Brda koja se nada da će joj ovaj film pomoći da pronađe brata koji je nestao u logoru. Desa vjeruje da je živ i da će se javiti.

Zavičajni muzej, koji sarađuje sa Muzejom žrtava genocida u Beogradu, nada se da će uskoro dobiti digitalizovani, nedavno pronađeni dokument iz Dnevnika Dijane Budisavljević kako bi mogli krenuti u potragu nestale djece iz Drugog svjetskog rata.

Režiser igranih scena u filmu je Boško Krljaš, snimatelj Zoran Pilipović, a montažer Goran Puzić. U filmu ulogu tumači glumica iz Banjaluke Dana Poletan.

Ovo je šesti film u produkciji Zavičajnog muzeja, prvi je bio „Dušan Subotić, proto stradalnik“, zatim „Učitelj u lancima“, „Kamen pamti“, „Aprilski let“, „Lepa“…

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This