Bileća: Petru Sariću nagrada “Svetozar Ćorović” za 2021. godinu

Bileća: Petru Sariću nagrada “Svetozar Ćorović” za 2021. godinu

Žiri za dodjelu Nagrade “Svetozar Ćorović” jednoglasno je odlučio da ona ove godine pripadne Sariću za roman objavljen u Srpskoj književnoj zadruzi iz Beograda.

U saopštenju je navedeno da je žiri, u sastavu predsjednik Jovan Delić i članovi Marko Nedić i Ranko Popović, detaljno razmatrao prozna ostvarenja srpskih pisaca objavljena između prošlogodišnjih i ovogodišnjih “Ćorovićevih susreta” u Bileći.

Žiri je, na završnom sastanku, održanom 25. avgusta, kritički vrednujući uži izbor kandidata za nagradu sačinjen na osnovu iscrpne analize predloženih knjiga pripovjedačkog i romanesknog žanra, odlučio da Sarić dobije nagradu “Svetozar Ćorović”.

U obrazloženju žirija navedeno je da je Sarić romanom “Klobuk” visoke književne kvalitete svoga dosadašnjeg dela potvrdio izuzetno složenom romanesknom pričom o životu srpskog naroda istočne Hercegovine u drugoj polovini 19. vijeka.

U romanu se prepliću dva ključna sadržinska toka, pri čemu se jedan odnosi na porodicu glavnog lika u njegovom ranom detinjstvu i otpor srpskog naroda turskoj vlasti, a u drugom se poslije fabulativnog preokreta prati život glavnog lika u Stambolu i povratak u Hercegovinu na mjesto zapovjednika tvrđave Klobuk kraj Trebinja.

“Tema dvojnog identiteta onog dijela srpskog naroda koji je silom prešao u islam prvenstveno je postavljena kao psihološki problem iz kojeg se rađa duboki moralni rascjep u glavnom liku romana”, navedeno je u obrazloženju.

Žiri je naglasio da je autor sadržinu svoga djela obogatio ekspresivnim stilom svojstvenim njegovoj cjelokupnoj prozi, identitetskim dvojstvom glavnog lika, postupkom kontrasta između prvog i drugog dijela romana i nagoviještenom semantičkom zagonetkom na njegovom kraju.

Nagrada se dodjeljuje na kulturnoj manifestaciji “Ćorovićevi susreti” u Bileći.

Nagrada iz istorije “Vladimir Ćorović” za 2021. godinu jednoglasno je pripala Srćanu Rudiću, naučnom savjetniku Istorijskog istituta u Beogradu za djelo “Bosanska vlastela u 15. veku”.

Žiri je ocijenio da je Rudić ovim djelom dao izuzetno značajan doprinos srpskoj istoriografiji i time je u potpunosti zaslužio ovo visoko priznanje.

Žiri za ovu nagradu činili su profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović, profesor Univerziteta u Beogradu Miloš Ković i profesor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Radmilo Pekić.

Ta nagrada će biti uručena na 23. Međunarodnom naučnom skupu istoričara u Gacku, koja se ove godine održava od 16. do 18. septembra u Gacku i Foči.

Nacelnik.net

CATEGORIES
Share This