Beogradski sindikat: Kosovski zavet je srž našeg identiteta – Bez njega nema ni Srba ni Srbije

Beogradski sindikat: Kosovski zavet je srž našeg identiteta – Bez njega nema ni Srba ni Srbije

Beogradski sindikat je srpski hip hop sastav iz Beograda. Nastao je 21. marta 1999. godine. Njihove pesme često ukazuju na različite probleme u društvu a i veličaju našu srpsku istoriju. Koncertom u Nišu proslaviće svoj 24. rođendan.

– Poštovani Feđa, „Beogradski sindikat“ ponovo će nastupiti pred niškom publikom 11. marta u hali ,,Čair“, posle 15 godina. Kako je pao izbor na Niš, da baš u našem gradu proslavite 24. rođendan grupe?

Imajući u vidu da nas u Nišu nije bilo toliko dugo, hteli smo da ovaj koncert dobije na što većem značaju. Pošto sami organizujemo ovaj koncert, onda smo mogli i da izaberemo datum.

– Kroz vaše rime i tekstove bavite se svim srpskim temama: istorijom, kulturom, tradicijom i politikom. Vaše pesme direktno udaraju u suštinu. Ko sastavlja tekstove i kako dolazite do hitova koje pevaju i mladi i stariji?

Pesme nastaju spontano iz svakodnevne inspiracije. Svako piše svoje tekstove, a nekad se desi da sednemo zajedno u studio i pišemo tekst. Hitovi se uvek nekako sami dogode. Nikad nismo seli sa namerom da napišemo nešto što će biti hit, već ono da izbacimo nešto što nam je u srcu.

– Šta za vas predstavlja Kosovski zavet i da li je glavni stožer te vaše sabornosti koju baštinite Srpska pravoslavna crkva?

Kosovski zavet je srž našeg identiteta. Bez njega nema ni Srba ni Srbije. Oko Kosova se svi okupljamo, a crkva je preko pravoslavlja i Kosovskog zaveta sačuvala narod i u najtežim vremenima ropstva i gubitka države.

– Koja vam je najomiljenija pesma koju izvodite?

To se teško može sa sigurnošću reći. Uglavnom svi volimo kad imamo neku novu pesmu koju nismo izvodili pre toga 100 puta.

– Kako je počela saradnja sa Danicom Crnogorčević? Vi ste pravi spoj hip-hopa i rodoljubive muzike koju izvodi Danica. Da li planirate novu saradnju, numeru?

Sa Danicom postoji priča oko saradnje još iz vremena litija u Crnoj Gori. Kada smo napisali tekst za pesmu “Jedina Srpska” odmah smo shvatili da bi bilo idealno da ona otpeva refren. To se pokazalo kao pun pogodak. Nadamo se da će ponovo biti prilike da uradimo zajedničku pesmu.

– Pre par dana izašao je i novi spot ,,ČEKAM SREĆU“, koji je snimljen u Nišu. Kakve su reakcije na spot?
Reakcije su odlične. Pesma je već sad postala veliki hit, iako nije pesma “na prvu loptu”. Najdraže nam je što je prihvaćena od Nišlija i naroda sa juga srbije i što su nas iz ljubavi prozvali Niški sindikat.

– Ko će biti od gostiju na rođendanskom koncertu u Nišu?

Naši drugari, poznati hip-hop umetnici iz Niša Furio Đunta, Mali Mire i Demonio. Pogotovo nam je drago što ćemo ponovo kao gošću imati našu malu sestru Pavlinu Radovanović.

– Šta to privlači osnovce koji vas rado slušaju i pevaju vaše pesme? I moja ćerka obožava da vas sluša. Vi i Danica Crnogorčević ste joj omiljeni. Čak me je zamolila da je odvedem na Zlatibor, na koncert Beogradskog sindikata koji je održan prošle godine. I po kiši – bilo je vrhunski.

Mislim da ih privlače dobri tekstovi i poruka koju šaljemo. Takođe i to što znaju da smo iskreni. Klince ne možeš da farbaš da si nešto što nisi, pogotovo ne da to činiš 24 godine.

– Šta imate da kažete ljudima koji vas vole, podržavaju, slušaju i pevaju vaše pesme?

Pre svega jedno veliko HVALA od srca! Trudićemo se da ne izneverimo njihovo poverenje.

-Da li će se u Nišu čuti ,,Dogodine u Prizrenu“? To je i jaka poruka za nas Srbe, da svoje ne damo! Srbi, po ugledu na jevrejski pozdrav ,,Dogodine u Jerusalimu”, sada imaju svoj, kojim upozoravaju da se ne možemo odreći svete zemlje. Dugo godina Jevreji su govorili „dogodine u Jerusalimu“ pre nego što se to obistinilo.

Bez te pesme nema ni jednog našeg koncerta.

– I za kraj, šta biste poručili Nišlijama pred koncert 11. marta u hali ,,Čair“ i čitaocima sajta Srpska istorija?

Vidimo se u Čairu! Ide Niš!

Intervju vodio: glavni urednik sajta Srpska istorija, Đorđe Bojanić

CATEGORIES
Share This