Belgija kraljevstvo stripova: Za Tintina znate, ali ćete se iznenaditi koji su još likovi “rođeni” u ovoj zemlji

Belgija kraljevstvo stripova: Za Tintina znate, ali ćete se iznenaditi koji su još likovi “rođeni” u ovoj zemlji

Belgiju smatraju jednim od svjetski najbitnijih tržišta stripa. Sa više od 700 autora, ta zemlja ima više takvih umjetnika po kvadratnom kilometru nego bilo koja druga na svijetu.

Mnogi likovi, koji su prvo krasili stranice novina, zatim časopisa, a na kraju i televizijskih ekrana, nastali su u Belgiji. Štrumpfovi, Red Kit, Tintin, Asteriks i Obeliks su među likovima koji su nastali u Belgiji, a nakon toga postali poznati u cijelom svijetu.

U Briselu više od 30 godina, tačnije od 1989, postoji i muzej koji se bavi isključivo stripom. Definišući Belgiju kao “kraljevstvo stripova” i promovišući je, zgrada Muzeja stripa takođe kombinuje pionirstvo ove zemlje u stripu i “Art Nouveau” (nova umjetnost).

Muzej, koji je izgradio čuveni belgijski arhitekta Viktor Horta, predstavlja jedan od jedinstvenih primjera umjetnosti “Art Nouveau”. Rafael Deru, jedan od vodiča muzeja, rekao je da mnogi volonteri poput njega služe u muzeju kako bi zaštitili belgijsko nasljeđe stripova.

– Stripovi su postali široko rasprostranjeni u Belgiji u periodu kada je pristup američkom stripu bio prekinut zbog Drugog svjetskog rata – rekao je Deru.

Naveo je da je Brisel vremenom postao centar stripa.

– Ilustratori su zarađivali za život radeći ovaj posao. Njihovi radovi su pokrivali aktuelna domaća i međunarodna dešavanja. Iako su ciljna publika belgijskog stripa bila prvenstveno djeca, sigurno su se svidjeli i odraslima – navodi Deru.

Tokom obilaska grada mogu se vidjeti scene iz Štrumpfova, Crvenog Kita ili Tintina koji krase fasade zgrada. Tintin, čije je ime sinonim za Belgiju, a kreirao ga je 1929. Žorž Prosper Remi, poznat kao Erže, viđen je na zidu u centru grada. Red Kit, usamljeni kauboj Divljeg zapada, ili Talični Tom, kako su ga prvobitno zvali, čeka putnike na ulicama Brisela. Red Kit je u pratnji njegovog konja Duldula i Daltona.

U gradu se mogu vidjeti i likovi Asteriksa i Obeliksa. Na plafonu prolaza koji povezuje istorijski centar grada sa Glavnom željezničkom stanicom, gdje je ucrtano selo Štrumpfova, nalaze se detalji svjetski poznatog simbola Belgije, Atomijuma.

(Agencije)

CATEGORIES
Share This