Bata Živojinović – najznačajnije ime srpske kinematografije sa preko 300 odigranih filmova i serija

Bata Živojinović – najznačajnije ime srpske kinematografije sa preko 300 odigranih filmova i serija

„Previše smeha je komedija, previše suza je tragedija… Prava mera je umetnost.”

Bata Živojinović – najznačajnije ime srpske kinematografije sa preko 300 odigranih filmova i serija

Umro je na današnji dan 22. maja 2016.godine
Rođen je u Jagodini 5. juna. 1933. godine. Svoj talenat za glumu je otkrio sa 15 godina, dok je radio kao scenski radnik i kao statista u Akademskom pozorištu u Beogradu. Nakon završetka Srednjih glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, upisao se na Pozorišnu akademiju u Beogradu. U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao više godina, sa po 300 angažmana godišnje.

Bata Živojinović je više volio pozorište od filma, ali njegov filmski debi iz 1955. u filmu „Pesma sa Kumbare” je bio početak izuzetno plodne karijere.
Živojinović, koji će uskoro postati poznatiji po svom nadimku Bata, je bez sumnje odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije. Kontinuiranu filmsku karijeru, zbog koje napušta pozorište, Živojinović je započeo epizodama u „Vlaku bez voznog reda”  i „Ratu”. Oba navedena ostvarenja je režirao Veljko Bulajić, u čijim će skoro svim kasnijom filmovima Bata Živojinović igrati glavne uloge.

Uloge Bate Živojinovića nisu bile samo velike, već i raznovrsne. Glumio je i heroje i zlikovce i lako je prelazio iz uloge glavnog u ulogu sporednog lika. Tokom šezdesetih se filmovima poput „Kozara” (za koju je nagrađen u Puli) i „Bitka na Neretvi” ustoličio kao jedna od najvećih zvijezda kinematografije bivše Jugoslavije, ali je zenit njegove popularnosti došao tokom sedamdesetih filmovima sa tematikom Drugog svjetskog rata. Jedan od najpoznatijih njegovih filmova iz ovog perioda je „Valter brani Sarajevo” koji je postigao veliki uspjeh u Kini.

Bata je bio je inicijator i osnivač (neko vreme i predsjednik) Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Dva puta dobijao Zlatnu arenu za najbolju ulogu Festivala jugoslovenskog igranog filma u Puli za filmove Kozara (1962) i Tri (1965). Za film Tren je dobio nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 1979. Oktobarsku nagradu grada Beograda je primio 1972. za filmove Majstor i Margarita i Tragovi crne devojke.

U avgustu 1993. je nagrađen Nagradom za životno delo „Slavica“ za svoje uloge u jugoslovenskoj kinematografiji.

Proslavio se i u serijama: Porodično blago, Sivi dom, Priče iz radionice, Seljaci, Nepobedivo srce, Balkan Ekspres, Srećni ljudi, Bolji život, Vuk Karadžić.

U svojoj karijeri dugoj 45 godina glumio je u više od 300 filmova i serija.
„Bata Živojinović je bio nacionalno blago, a njegove uloge javno dobro domaćeg filma, dio naše kolektivne svesti, odrastanja i sazrevanja.”

Istok

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS